Кламер БГ - Новини: Здравка Калайджиева: Методите на прокуратурата всяват страх

Здравка Калайджиева: Методите на прокуратурата всяват страх

България

|
Четв, 31 Окт 2019г. 12:15ч.
Здравка Калайджиева: Методите на прокуратурата всяват страх

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор е бил ясен още през лятото, a кандидатът направи множество заявки за непознаване на правата на човека. Това заяви пред БНР бившият съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева. Според нея методите на прокуратурата всяват страх. Калайджиева припомни масовата подкрепа за Гешев от "трудови прокурорски колективи" из цялата страна, който силно са напомнили за времето преди 1989 г. В демократични условия подобни методи лесно се превръщат в бухалка за саморазправа, подчерта правозащитникът.

"Мъглата на дима на избора на главен прокурор се изви над не една и две сгради още през лятото. И той ни направи безпомощни, защото 11 члена на прокурорската колегия единодушно направиха заявка, че това е представителят на прокуратурата, когото иска за свой началник. Това беше подкрепено под шаблон от почти всички представители на йерархично подчинената структура на прокуратурата по места, от ДАНС и МВР, все от места под методическото ръководство на главния прокурор. Тези позиции напомняха партийни събрания на БКП по месторабота. Не смятам, че това може да бъде лицето на прокуратурата, защото представата за железния юмрук на партията, която беше характерна за еднопартийните условия преди 1989 г. много лесно се превръща в инструмент, да не кажа, бухалка за разправа с икономически и политически опоненти", каза Калайджиева.

По думите й по-големият проблем е, че целта на прокуратурата е да всява страх. Няма как законност да бъде осигурена по този начин, това се прави само от съда, който преценява дали някой е виновен или невинен, твърди тя.

"Станахме свидетели на нападки срещу плурализма, срещу правото на защита, на пряко нарушаване на презумпцията на невиновност, посочване на лица, които ще бъдат мишени на правосъдието. Бяхме свидетели на погазване на основни принципи на Конституцията", обясни Калайджиева.

Тя коментира, че президентът Румен Радев е изправен пред моралния избор дали да одобри назначението на Гешев. В отговор на въпрос дали трябва да се пита Конституционният съд (КС), ако държавният глава откаже издаването на указ, Калайджиева заяви, че не е сигурна дали това е възможно.

"Конституцията оставя възможност на президента да прецени дали ще се съгласи с този избор, който беше извършен по странен начин, или да се съгласи с аргументите на хората, извън сградата на ВСС, които са и днес по площадите. Не съм убедена, че е възможна някаква процедура пред Конституционния съд", заяви Калайджиева.

В края на миналата седмица правозащитникът адв. Михаил Екимджиев обясни, че КС трябва да тълкува процедурата за избор на главен прокурор при отказ на президент за издаване на указ. Според него ВСС няма право да излъчва втори път същия кандидат, ако държавният глава го е отхвърлил.

mediapool.bg