Кламер БГ - Новини: "Алфа рисърч": Развръзката в София зависи от 17% колебаещи се избиратели

"Алфа рисърч": Развръзката в София зависи от 17% колебаещи се избиратели

България

|
Четв, 31 Окт 2019г. 13:11ч.
"Алфа рисърч": Развръзката в София зависи от 17% колебаещи се избиратели

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова запазва преднината си пред опонента си Мая Манолова в навечерието на балотажа на местните избори. Това показват данни на обявено в четвъртък представително проучване на "Алфа рисърч" което е поръчано и финансирано от бТВ.

Към момента 38.4% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват, а 17% се колебаят. Сред сигурните гласоподаватели 83.3% са избрали своя фаворит.

55.3 на сто от решилите, че ще гласуват ще изберат Йорданка Фандъкова, а 44.7 на сто - Мая Манолова. За сравнение, при 100% обработени протоколи от първия тур, разликата между двете е 8.58%, докато сега е 10.6%.

На балотажа най-силна се очертава да е "партията" на негласуващите – 44.6% от абсолютно всички анкетирани въобще не мислят да отидат до урните.

На първия тур отчетената активност беше 42.7%, а на втория тур може да се очаква около 4-5% по-ниска активност.

Това се дължи на избирателите на онези политически сили, които няма да имат представени претенденти на втория тур, обясни Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" в предаването "Тази сутрин" на бТВ.

Според данните 17% от тези, които ще гласуват, все още не са решили за кого ще дадат гласа си.

Има няколко фактора, които говорят за затвърждаване на разликата от около 10 на сто между двамата кандидати, отбеляза Боряна Димитрова. По думите й Йорданка Фандъкова събира доста пъстра и разнородна подкрепа- по-голям дял от хората с висше и средно образование.

Една трета от избирателите на "Демократична България" казват, че няма да отидат до урните, а останалите се разпределят в съотношение две към едно в полза на Йорданка Фандъкова.

При гласувалите за Борис Бонев, около 40% твърдят, че няма да гласуват на втория тур, а останалите се разпределят едно и половина към едно в полза на Фандъкова.

Ако тези 17% от хората , които не са решили за кого ще гласуват, вземат решение категорично в една или друга посока, това може да повлияе на резултата, защото разликата между Фандъкова и Манолова е около 10%, посочи още Боряна Димитрова.

От "Алфа рисърч" уточняват, че настоящото изследване е проведено в периода 28 - 30 октомври 2019 г. сред 800 пълнолетни жители на град София с право да гласуват в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

mediapool.bg