Кламер БГ - Новини: Засилване на източния фланг: Бригада на НАТО у нас и общо командване за спецоперации

Засилване на източния фланг: Бригада на НАТО у нас и общо командване за спецоперации

България

|
Ср, 12 Юли 2023г. 16:25ч.
Засилване на източния фланг: Бригада на НАТО у нас и общо командване за спецоперации

Сн. МО

Бойната батальонна група на НАТО в България ще се развие до бригада, но няма да има нова бойна група на Алианса у нас. За да се засили източния фланг на НАТО, Румъния и България пък ще изградят съвместно командване за специални операции.

Това бе потвърдено в рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Бойната група на НАТО с водеща страна Италия бе формирана у нас заради военната агресия на Русия срещу Русия и по планове трябва да се развие.

Очаква се съставът й да нарасне няколко пъти до 5000 души. Тя разполага с американски бронирани машини "Страйкър" и в нея служат военни от няколко държави, сред които България, Италия, Северна Македония и други.

Oще по темата:

Бойната група на НАТО в България може да бъде разширена

По информация на Мediapool бригадата може да не е дислоцирана изцяло у нас.

Премиерът Николай Денков уточни, че няма планове за разполагане на нова група на НАТО.

България и Румъния обаче ще изградят съвместно регионално командване на компонента за специални операции.

Новата структура е договорена от министрите на отбраната на двете страни Анджел Тълвар и Тодор Тагарев в рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Анджел Тълвар отчете, цитиран от Аджерпрес, постоянния ангажимент на София към регионалната сигурност и за участието на военнослужещи в проекти, осъществявани под егидата на НАТО в Румъния в рамките на многонационални командвания.

"Признавайки стратегическото значение на Черноморския регион и факта, че този регион се е превърнал в критична граница за новата европейска и евроатлантическа архитектура за сигурност, Румъния и България решиха да развият сътрудничеството в съюзен контекст, като създадат това регионално командване за специални операции. Регионалното командване на компонента за специални операции ще бъде част от мерките за укрепване на възпиращата и отбранителната позиция на Източния фланг", посочиха от министерството на националната отбрана на Румъния.

Oще по темата:

Денков във Вилнюс: Украйна ще стане член на НАТО, но не и докато е във война (видео)

В рамките на форума във Вилнюс българският военен министър Тодор Тагарев посочи, че има необходимост от повече инвестиции в отбранителната и технологична индустриална база.

"България е предприела мерки за адаптиране на отбранителната индустриална база, за да отговори на новите изисквания и за да подкрепи усилията на Украйна да надделее във войната“, заяви министърът на отбраната, цитиран от пресцентъра на МО.

По време на Срещата на върха съюзниците проведоха дискусия и постигнаха съгласие по новите регионални планове за защита на територията на НАТО с определени сили с висока степен на готовност.

Бяха взети решения за адаптация и засилване на способностите за командване и управление, които да гарантират изпълнението на новите регионални планове и прилагането им на практика, където и когато е необходимо.

Беше приет План за действие в отбранителното производство, чиято цел е подобряване на оперативната съвместимост на боеприпасите и оборудването и подкрепа и развие на трансатлантическата отбранителна и индустриална база.

mediapool.bg