Кламер БГ - Новини: От събота започва пръскане срещу комари по земя и въздух по Дунав

От събота започва пръскане срещу комари по земя и въздух по Дунав

България

|
Ср, 12 Юли 2023г. 19:16ч.
От събота започва пръскане срещу комари по земя и въздух по Дунав

Късно вечерта тръгват автомобилите за наземно пръскане, а рано следващата сутрин - самолетите за въздушното, сн. БАБХ

Идната събота – 15 юли, вечерта започна наземното пръскане срещу комари в четири видински общини, а преди изгрев на следващия ден – 16 юли, ще се извърши и въздушното третиране срещу хапещите насекоми, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в сряда.

Това е началото на повсеместното пръскане във всички български общини по поречието на Дунав. В края на юни правителството отпусна 2.5 млн. лв. за дезинсекционната кампания.

Обичайно обработките срещу комари и други вектори на заболявания започват през пролетта, на етап ларви, но през тази година периодът е пропуснат. Другият фактор, който утежни ситуацията, беше наводняването на обширни площи и придошлите реки по време на поройните дъждове през юни, посочват от агенцията.

Акцията започва наземно, след залез слънце, от общините Видин, Брегово, Ново село и Димово в област Видин и ще продължи с обработка със самолетен способ след изгрев слънце на следващия ден. Въздушното пръскане ще се извършва над водоеми, заблатени площи и извън урбанизираните територии, и в трудно достъпни местности.

Последователно по график и по същия модел ще се извършат обработките в областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра.

За всички предстоящи мероприятия и за графика за извършването им се информират съответните общини, областните дирекции по безопасност на храните и пчеларските организации, с цел опазване на пчелните семейства.

Ще се използват одобрени биоцидни препарати, който не носят здравен риск за хората и гръбначните животни, заявяват от БАБХ.

mediapool.bg