Кламер БГ - Новини: Прокурорка е осъдена заради опит да спре дело срещу врачка

Прокурорка е осъдена заради опит да спре дело срещу врачка

България

|
Ср, 12 Юли 2023г. 16:42ч.
Прокурорка е осъдена заради опит да спре дело срещу врачка

Снимка: БГНЕС

Прокурорката от Благоевград Райна Бачева е окончателно осъдена на шест месеца условно заради опит да спре дело за измама срещу врачка, съобщи Върховният касационен съд (ВКС). Случаят е от 2013 г. Тогава Бачева поискала от младши прокурор да прекрати разследването за измама срещу ясновидката Николинка Василева, известна и като Гюлшен Ходжа. Бачева убеждавала младата си колежка, че става дума за "гражданско-правен спор", а не за измама.

Съдиите от ВКС са категорични, че присъдата срещу Бачева е правилна. Те приемат, че разговорите й с младши прокурорката категорично са били склоняване към нарушение на служебните й задължения.

"И след като всички наказателно отговорни лица следва да се въздържат от оказването на въздействие върху психиката на лицата, осъществяващи правораздавателна дейност при изпълнение на служебните им задължения, то това в още по-голяма степен се отнася за самите магистрати по отношение на делата, разглеждани и решавани от техните колеги", пишат съдиите.

Наблюдаващ делото за измама с 12 хил. лв. срещу врачката е била самата Бачева. Преди да я командироват в София, тя го прекратява. След това обаче постановлението й е отменено от съда. От делото става ясно, че тя е казвала на колежката си да си помисли добре дали също да не го прекрати.

"От делото се интересува човек от високите етажи. Колелото се върти", заявила тя.

mediapool.bg