Кламер БГ - Новини: За първи път у нас в Александровска болница започна лечение на спинална мускулна атрофия

За първи път у нас в Александровска болница започна лечение на спинална мускулна атрофия

България

|
Ср, 12 Юни 2019г. 11:45ч.
За първи път у нас в Александровска болница започна лечение на спинална мускулна атрофия

За първи път в България започна лечение на рядкото заболяване спинална мускулна атрофия с единственото налично на пазара лекарство "Спинраза" в университетската болница “Александровска“.

Момче на 15 години с диагноза спинална мускулна атрофия от трети тип е първият пациент на проф. Ивайло Търнев, чието лечение стартира във вторник.

Родители на деца с рядкото заболяване водиха продължителна битка с институциите, за да направят терапията достъпна и у нас.

Проф. Търнев и неговият екип от неврологичната клиника наАлександровска болница също от години се борят лечението на спиналната мускулна атрофия да бъде достъпно и у нас.

"Всички ние, пациенти, родители и лекари сме щастливи от това начало. Извървяхме дълъг и труден път за да достигнем до днешния ден. Горди сме, че това иновативно лечение започва в Александровска болница, която е е едно от четирите лечебни заведения, където ще се прилага терапията", заяви проф. Търнев - лекар с награда за цялостен принос в медицината и откривател на 12 нови редки болести.

Той благодари на ръководството на болницата за подкрепата и усилията, на своя екип - за всеотдайността и професионализма, и на пациентите и техните семейства - за търпението и оптимизма.

mediapool.bg