Кламер БГ - Новини: Управляващите орязаха партийната субсидия на 1 лв., Пеевски ги контрира с 0 лв. като в САЩ

Управляващите орязаха партийната субсидия на 1 лв., Пеевски ги контрира с 0 лв. като в САЩ

България

|
Ср, 12 Юни 2019г. 14:29ч.
Управляващите орязаха партийната субсидия на 1 лв., Пеевски ги контрира с 0 лв. като в САЩ

С взаимни обвинения в популизъм депутатите приеха на първо четене предложението на премиера Бойко Борисов за орязване на партийните субсидии от 11 на 1 лев за получен глас. Ако бъдат окончателно приети, промените в Закона за държавния бюджет влизат в сила от 1 юли.

Те бяха подкрепени в сряда от 117 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" срещу 90 "против" от БСП и ДПС.

Пеевски: Субсидия 0 лева и отворено финансиране по американски модел

Вотът бе ознаменуван с поредно гостуване в парламента на депутата от ДПС Делян Пеевски, който защити позицията на партията си, че радикалното съкращаване на субсидията до 1 лев е "див популизъм" и ще доведе до фалит на партиите.

Той контрира с ново предложение: "Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лв. и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори".

На въпрос дали това ще постави партиите в зависимост от бизнеса, медийният магнат отговори, че един лев субсидия означава фалит на партиите.

"Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите", допълни още Пеевски, самият той смятан за пръв олигарх на републиката.

Колегата му Йордан Цонев отново остро критикува предложението на управляващите и изтъкна, че държавното финансиране е по-евтино и по-прозрачно:

"Един лев, пет лева, гледат на боб в тавана горе и колко лева да намалим, за да се харесаме на тоя или оня. Не става с харесване. Или ще се финансира дейността на политическите партии, или няма - зависимости при един и при пет лева са еднакви. Още днес ще предложим нула лева и открито, публично финансиране от икономическите субекти и от гражданите на партиите със съответният контрол от гражданското общество и от всичко останало".

ГЕРБ: Не искаме да ни обвиняват в чорбаджийство

Премиерът Борисов и партията му ГЕРБ също смятат, че орязването на субсидиите до 1 лев обрича партиите на бизнес зависимости, поради което досега отказваха да се поддадат на натиска от инициаторите на референдума на "Шоуто на Слави" за такива съкращения.

Внезапната промяна съвпадна с разобличенията на Слави Трифонов миналия месец, че парламентарните партии са вземали през последните години не полагащите им се по закон 11 лв., а 13.23 лв. Управляващите оправдаха това с грешка в закона, която също скоростно бе коригирана, така че надвзетите пари да бъдат върнати.

По време на дебата в сряда ГЕРБ признаха, че единственият им мотив за намаляване на държавната помощ за партиите до 1 лев е тази, че им омръзнало да са в "тази роля за виновника на партийните субсидии" и че се облагодетелстват от държавните пари.

ВМРО, които са част от управляващата коалиция, определиха идеята като популизъм, но все пак я подкрепиха.

Между двете четения предстои дебат, тъй като от "Обединени патриоти" предупредиха, че има опасност от 1 юли партиите да бъдат лишени от субсидии и да дължат пари. От БСП заявиха, че начинът, по който се взима решението, е недопустим, тъй като той е внесен без оценка за въздействие и в нарушение на правилника на Народното събрание.

ГЕРБ защитаваха промените си с това, че не искат да бъдат обвинявани в "чорбаджийство" и така да трупат обществени негативи.

"Не ГЕРБ е партията, която дава партийните субсидии - не може една част от парламента да бъде обвинявана", каза Тома Биков.

Той пак припомни, че преди 3 години на референдум 2.5 млн. души са гласували за намаляване на субсидиите на 1 лв. "Не им беше обяснено защо се дава партийна субсидия. Позволихме това мнение да бъде формирано в обществото, то беше формирано, хората излязоха и гласуваха. Вероятно този избор не е бил достатъчно информиран, но той е факт. Резултатите от референдума се превърнаха в политически факт, който ако помните беше формулиран като един анти- ГЕРБ вот", заяви Биков.

Така и не стана ясно защо толкова много време ГЕРБ не са опитали да разяснят на обществото собствената си теза.

Бюджетна икономия от 15 млн. лв. само за второто полугодие

Правителството посочва в мотивите си за внесения законопроект, че с намаляването на партийните субсидии ще се реализират по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции - само за второто полугодие бюджетната икономия би възлязла на близо 15 млн. лева.

БСП: Промените ще доведат до изчезване на партиите

БСП предупредиха, че предложенията на ГЕРБ и ДПС за партийната субсидия са заплаха за демокрацията, защото ще доведат до изчезване на партиите.

"Жалко е, че подхождате по този детински начин. В крайна сметка това е ваше право. Ние ще се противопоставяме докрай, ако желаете да сложите край на тази политическа система. Всичко друго води до диктатура", каза Драгоми Стойнев от БСП.

"Закрийте отбраната и ще спестите 1 млрд. лв. Закрийте образованието и ще спестите още няколко милиарда", коментира Румен Гечев от левицата. БСП излязоха със свое предложение - неизразходваните средства на партиите да се връщат в бюджета.

Досега ДПС бяха на същата позиция и твърдяха, че предложението на ГЕРБ за 1 лев на глас "ще се върне зависимостта на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчести кръгове".

"Партиите или се финансират от бюджета, или от олигарси. Трети вариант няма. Третият вариант е лъжи за пред обществото за членски внос и така нататък", каза Йордан Цонев миналата седмица на извънредното заседание на бюджетната комисия.

mediapool.bg