Кламер БГ - Новини: ДПС осъзна, че свалянето на ДДС е нож с две остриета

ДПС осъзна, че свалянето на ДДС е нож с две остриета

България

|
Ср, 12 Юни 2019г. 13:53ч.
ДПС осъзна, че свалянето на ДДС е нож с две остриета

След като ДПС започна обещания тур от срещи с различни браншове по внезапното хрумване на Делян Пеевски за сваляне на ДДС, движението започна да осъзнава, че мярката крие не само плюсове, но и минуси.

Ако се намали ДДС върху лекарствата, бюджетът на НЗОК ще олекне с между 150 млн. лв. и 500 млн. лв. тази година, осъзна съратникът на Пеевски в ДПС Йордан Цонев.

Миналата седмица движението обяви, че ще проведе срещи с браншовите организации, за да търси гаранции от тях, че ако бъде предприета стъпката за намаляване на ДДС върху хляба, лекарствата и книгите, то цените за крайните потребители ще паднат. Темата бе подхваната и от левицата, която скоростно внесе законови промени. Като резултат, в надиграването се включи и премиерът Бойко Борисов, който даде знак, че е склонен на нулева ставка на ДДС върху книгите.

В сряда в парламента бе приет фармацевтичният сектор, който прегърна идеята на Пеевски за по-нисък ДДС върху лекарствата.

Повече от час депутатите от ДПС разговаряха с проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, Николай Хаджидончев, председател на Българската Генерична фармацевтична асоциация, и Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Фармацевтичният сектор е единственият, в който има реални гаранции, че цените за крайния потребител ще паднат и то заради силната регулация от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата, заяви зам.-председателят на парламентарната група Йордан Цонев.

"Търсим решение, а не вдигане на рейтинга, имаме да изчистваме още въпроси", добави депутатът.

Той призна обаче, че свалянето на данъка ще създаде друг проблем – намаляване на бюджета на НЗОК.

"Тук възниква въпросът, когато се получи този ефект от намаляване на ставката на ДДС или да кажем нулева ставка, тогава ефектът върху фиска, най-вероятно ще се отрази реципрочно на финансирането на НЗОК от бюджета, което е 1.1 млрд.лв. за тази година", коментира депутатът. По негови изчисления при този вариант бюджетът на касата ще трябва да намалее с между 150 млн. лв. и 500 млн. лв.

На въпрос с колко по-евтини биха станали лекарствата за хората, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че това е първа среща и е още много рано да се говори с конкретни числа. Той обясни, че представителите на фармацевтичния сектор са дошли подготвени и са представили точни данни какви са добавките на търговците на едро, какви са те за търговците на дребно и какво е отражението на ДДС върху лекарствата. "Тази картина я видяхме днес и според браншовите организации крайният ефект би се получил при намаляване на ДДС, но още има какво да се работи", обясни Карадайъ. Той настоя, че сега е моментът за широко обществено обсъждане предвид предстоящата тема за държавния бюджет.

"Като резултат от срещата можем да заявим, че идеята, която постави ДПС, се одобрява от браншовите организации. Те обърнаха внимание върху лекарствата с лекарско предписание, тоест лекарствата с рецепти. Общо беше съгласието, че ако успеем да постигнем съгласие между браншовите организации, обществото и политиците, ще пристъпим към практически действия и конкретни законопроекти", каза още Карадайъ.

От ДПС обявиха, че утре от 10.00 часа депутатите ще се срещнат с производителите на хляб и продукти от брашно.

mediapool.bg