Кламер БГ - Новини: Ефектът от Програма Околна среда 2021-2027: По-чист въздух

Ефектът от Програма Околна среда 2021-2027: По-чист въздух

България

|
Четв, 16 Ноем 2023г. 18:49ч.
Ефектът от Програма Околна среда 2021-2027: По-чист въздух

Ефектът от Програма Околна среда 2021-2027: По-чист въздух

В България все още много домакинства се отопляват с дърва и въглища, а комините на къщите им бълват черен дим. За някой това може да е приятна коледна идилия, но всъщност в атмосферата се отделят емисии, вредни за всички. Отдавна по света, а в последните години и у нас, се заговори за търсене на иновативни решения, които ще подобрят качеството на въздуха. Програма "Околна среда" 2021-2027 г. не говори, а действа: по Приоритет, наречен "За по-чист въздух", в 21 общини с установени лоши показатели на въздуха стари печки и котли могат да се заменят с климатици, термопомпени системи

и камини на пелети.

Така близо 85 000 домакинства ще направят преход към екологично отопление. За да стане това, Програма "Околна среда" финансира с 610 млн. лв. проекти в следните 21 общини: Асеновград, Благоевград, Бургас, Димитровград, Горна Оряховица, Хасково, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Шумен, Смолян, София, Велико Търново, Видин и Враца.

За да се възползват от възможностите, осигурени от Програма "Околна среда" 2021-2027 г., гражданите трябва да подадат заявление в съответната община. Администрацията ще им предостави информация и консултации за избора на най-подходящото решение. Могат да се включат както физически, така и юридически лица, които са собственици или съсобственици на жилища. Те трябва да се отопляват на твърдо гориво и да предадат

старите си печки за рециклиране.

Уредите са с гаранция, а тяхното инсталиране и рециклиране също са безплатни.

По ПОС 2021-2027 г. могат да се инсталират и фотоволтаични системи за собствено потребление. Те са полезни за домакинства, получаващи помощи за отопление и разполагащи със собствена къща.

Освен че намаляват разходите за отопление, тези мерки от Приоритет "За по-чист въздух" на Програма "Околна среда" преобразяват малко по малко енергийния пейзаж на страната и правят живота ни по-здравословен.

mediapool.bg