Кламер БГ - Новини: Петков: ПП-ДБ няма да отстъпи за дерогацията, с риск кабинетът да падне

Петков: ПП-ДБ няма да отстъпи за дерогацията, с риск кабинетът да падне

България

|
Четв, 16 Ноем 2023г. 19:04ч.
Петков: ПП-ДБ няма да отстъпи за дерогацията, с риск кабинетът да падне

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната- Демократична България" (ПП-ДБ) няма да отстъпи и да подкрепи исканото от ГЕРБ и ДПС скоростно отпадане на дерогацията за руски петрол, дори ако това означава правителството да падне.

Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков пред бТВ, след като по-рано в четвъртък парламентарната му група гласува "против" отпадането на изключението от европейската забрана за внос на руски петрол. В отговор ГЕРБ и ДПС излязоха демонстративно при гласуването на внесения от БСП, "Възраждане" и ИТН вот на недоверие и в крайна сметка той не бе окончателно отхвърлен. Развръзката по вота не недоверие се очаква утре, а санкционираният по глобалния закон "Магнитски" председател на депутатите от ДПС Делян Пеевски на практика заплаши правителството като обяви, че "това е вечерта на знаците".

"Продължаваме промяната - Демократична България" няма да вкара държавата в енергиен риск или да рискува да скочат цените на горива. Ако това е цената на това правителство, готови сме да я платим. Не ни е страх. Обещали сме на нашите избиратели, че ще защитаваме техните интереси", каза Петков в четвъртък вечерта.

По думите му експертни оценки са показали, че най-ранната дата за въвеждането на забраната за внос на руски петрол може да е 1 март, а от ГЕРБ са предложили това да стане 3 дни след обнародването на предложението им. Според него е безотговорно в толкова кратки срокове да се свали руския петрол на 0%.

"Днес искаха да заложат капан на правителството, с искания, които можеха да доведат до скок на цените на горивата. "Лукойл" най-накрая си плаща по 100 милиона на месец. Махайки дерогацията, създавайки шок в системата, те няма да имат такива приходи, с които да си плащат данъците. Всичко това се прави, защото ГЕРБ загубиха София и Пловдив на кметските избори. Няма да отстъпим, защото вярваме, че постъпваме правилно. Нас не ни е страх от риска да падне правителството, защото сме обещали на българските граждани да защитаваме техния интерес", каза още той.

"ГЕРБ и ДПС работят като една партия"

По думите му ГЕРБ и ДПС вече работят като една партия. "Всички български граждани трябва да са наясно, че гласувайки за ГЕРБ, гласуват и за ДПС и обратното", добави той и подчерта, че отношението между тези две партии е като между ПП и ДБ, които са в официална коалиция.

Той подчерта, че по време на станалото в пленарната зала около вота на недоверие ГЕРБ и ДПС са излезли от залата, а опозицията не се регистрирала. "Излиза, че от ПП-ДБ единствени носим отговорност в тази държава", допълни Петков.

Преди балотажа не аз звъннах на Борисов, а той на мен

Кирил Петков каза още, че в петъка преди балотажа на местните избори не той е звъннал на Борисов, а обратното.

По-рано тази седмица лидерът на ГЕРБ обяви, че Петков му се обадил преди вота на недоверие и му казал, че "ако не бъде избран Васил Терзиев за кмет на София, ще падне правителството".

Сега Петков каза, че не уважава изнасянето на информация от лични разговори и няма да влезе в конкретика за това какво са обсъждали с Борисов. "Не уважавам такава постъпка, единствено ще кажа, че той ми звънна, а не аз на него. Аз наистина казах, че за мен е опасно да имаме Григорова за кмет на София, част от партиите зад нея са наистина страшни", каза той.

Съпредседателят на ПП все пак каза, че приветства това, че Борисов е призовал ГЕРБ да гласува за Терзиев.

На въпрос дали се е страхувал, че Ваня Григорова може да спечели, той отговори: "Ако съм се толкова страхувал, щях аз да му позвъня (на Борисов – бел.ред.)".

mediapool.bg