Кламер БГ - Новини: Вандалски погром в София: 5-има ранени полицаи, 19 пострадали фенове, 4-има в болница

Вандалски погром в София: 5-има ранени полицаи, 19 пострадали фенове, 4-има в болница

България

|
Четв, 16 Ноем 2023г. 23:00ч.
Вандалски погром в София: 5-има ранени полицаи, 19 пострадали фенове, 4-има в болница

Сн. БГНЕС

Поне петима полицаи са ранени тази вечер при сблъсъците до Националния стадион, съобщиха от МВР.

Столичната полиция е започнала действия по издирване на виновните за опорочаване на протеста. Част от провокаторите са задържани, пострадали са и футболни фенове.

Мирното начало на протестните действия бе опорочено от вандалски прояви на фенове. Въпреки отправените множество предупреждения, полицейските служители, с жилетки „Антиконфликт“ и без предпазни средства, бяха замеряни от протестиращи с павета, колчета, паркинг елементи и пиротехника. В резултат на агресията има ранени петима униформени.

След сблъсъци между враждуващи агитки има пострадали и десетина фенове, посочват от МВР.

Столичната дирекция на вътрешните работи разполага с информация и вече са стартирани действия по издирването на виновните за вандалските действия, сред тях фенове на столични, варненски и пловдивски отбори. Част от провокаторите – ултраси, са задържани. Иззето е голямо количество пиротехника, сигнални пистолети, боксове, метални тръби и други забранени за носене на масови събирания предмети.

Футболни фенове хвърляха павета по полицаи. Това каза пред журналисти Стефан Иванов, заместник- директор на столичната полиция. По думите му не са допуснати слабости от гледна точка на организацията на охраната. Били са взети всички мерки.

Протестът започна нормално, но в него участваха много огранизации на фенове, между които има стара вражда. Именно тя стана причина за ескалация на напрежението, каза Иванов.

Той отбеляза, че полицейските служители не са били оборудвани с каски и предпазни жилетки, за да се сражават с футболните запалянковци. „Техният живот и здраве беше застрашен. Започнаха с фойерверки и запалителни течности. Хвърляха множество камъни и изровени цели плочки, паркинг елементи и колчета. С тях замеряха полицейските служители“, заяви Иванов. Той съобщи, че полицията е локализирала огромен брой пиротехника, сигнални пистолети, метални тръби и множество забранени за масови мероприятия предмети.

В същото време обаче в интернет се разпространяват видеа, показващи трудно обяснимо с обстоятелствата, които се виждат, насилие от страна на тежко екипирани служители на реда срещу хора, които не изглеждат като участници в тазвечерните погроми.

Получени са общо 19 сигнала за пострадали на протеста

Получени са общо 19 сигнала за пострадали на протеста пред Националния стадион преди мача България - Унгария, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София за БТА. Някои от пострадалите са прегледани на място от екипи на Спешната помощ.

Към момента има приет един пострадал в болница „Царица Йоана – ИСУЛ“, който е напръскан със спрей. Един от ранените е приет във Военномедицинска академия с травма на главата.

Други двама пострадали са приети в болница „Св. Анна“ – един със счупени костици на носа, и един с травма на главата, съобщиха от лечебното заведение.

Васил Терзиев: Изключително разочарование е, че протестираме по такъв начин и си рушим града

Полицията успя да разпръсне протестиращите, изключително разочарование е, че протестираме по такъв начин и си рушим града, заяви пред журналисти кметът на София Васил Терзиев, който отиде на мястото на събитията.

На въпрос защо е използвано водно оръдие от полицията по време на протеста той отговори, че това е било по преценка на органите на реда, за да не станат по-големи безобразия, каза столичният кмет.

По негова информация ранените при сблъсъците са 14 души, сред които има и футболни фенове, и полицаи. На четирима полицаи е оказана медицинска помощ.

Не приемам когато сме призовавали да има мирен протест, нещата да ескалират по този начин, заяви Терзиев. Той увери, че до утре сутринта ще бъде възстановено движенето в София.

При протеста е опожарена кола на Общинска полиция, по градския транспорт няма нанесени щети. Надявам се да има разум и да не се вандалства в градския транспорт, призова Васил Терзиев.

Не е начинът да замерваш с камъни хората, които трябва да си свършат работата, каза столичният кмет за нападнатите полицаи. Тепърва ще се направи оглед на щетите, има изпочупени и опожарени кофи, разбита настилка и колчета, допълни Васил Терзиев.

По-рано вечерта в ефира на бТВ той призова всички протестиращи да проявят спокойствие, да пазят хората, да пазят инфраструктурата и града. „Не са виновни нито бусовете, нито кофите за боклук, нито съгражданите им за проблемите на българския футбол и се надявам да проявят нужната доза цивилизованост и уважение към органите на реда и другите граждани. Не е това начинът да се протестира“, посочи столичният кмет.

Борисов: Незабавна оставка на Борислав Михайлов, разрешилите протеста да поемат отговорност

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова президентът на БФС Борислав Михайлов незабавно да подаде оставка.

"До Борислав Михайлов - след толкова кръв, иди си! А тези, които разрешихте протест, след който София е в пламъци и водни оръдия, а граждани, фенове и полиция се бият - не ставате! Поемете отговорност", написа Борисов по повод на кървавите сблъсъци в центъра на столицата тази вечер.

"София тази вечер е окървавена! Г-н кмете, не става с призиви, а с организация. Вашата липсва!", написа във Фейсбук общинският съветник от ГЕРБ-СДС и доскорошен кандидат за кмет Антон Хекимян.

"Битите хора, ранените полицаи, запалените кофи за боклук и арестуваните – всичко това е ваша отговорност, г-н Терзиев", категоричен беше той и риторично попита къде е подготвеният екип на настоящия кмет на София, с който щеше да управлява от първия ден, каквито заявки даваше в предизборната кампания. Къде са хората около вас, които да предвидят ситуацията и да осигурят безопасността в града?, написа още Хекимян.

mediapool.bg