Кламер БГ - Новини: Тодор Тагарев отрича да е в конфликт на интерес около сделка за дронове

Тодор Тагарев отрича да е в конфликт на интерес около сделка за дронове

България

|
Пет, 17 Ноем 2023г. 14:33ч.
Тодор Тагарев отрича да е в конфликт на интерес около сделка за дронове

Тодор Тагарев, сн. БГНЕС

Военният министър Тодор Тагарев отхвърли обвиненията на БСП, че е в конфликт на интереси около поръчка на Министерството на отбраната (МО) за дронове.

"Не съм в конфликт на интереси", заявява министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на въпрос от народния представител от БСП Румен Гечев.

Става дума за рамково споразумение между Министерството на отбраната и обединението "Български безпилотни летателни системи", в което влизат две фирми – "Телесис“ ООД и "Контракс“ АД. Стойността на поръчката е над 10 млн. с ДДС.

Миналата седмица Гечев и посочи, че изпълнителен директор на "Телесис" ООД е съдружник заедно със съпругата на Тагарев във фирмата "Прокон“ ООД.

Тагарев представя информация, според която споразумението е било подписано още преди той да стане министър.

Процедурата е стартирала с пазарно проучване през 2019 г. и обществена поръчка от 2020 г., подновена през септември 2021 г. Заявленията за участие са подадени през ноември 2021 г., а оферти – на 8 март 2022 г.

"На 3 май 2023 г., т.е. повече от месец преди да стана министър на отбраната, е обявено решение, с което за изпълнител е определено Обединение "Български безпилотни летателни системи“, пише в писмен отговор Тагарев.

След това обаче има искане за индексиране на цената на база високата инфлация.

"Искането не е удовлетворено. С писмо ресорният заместник-министър на отбраната информира обединението, че предложението за индексация е неприемливо", добавя още Тагарев.

Той обяснява и връзката си с Обединение "Български безпилотни летателни системи“.

"Д-р Стоян Аврамов, управител на фирма "Телесис" ООД, част от консорциум "Български безпилотни летателни системи“, е съдружник в малка фирма, управлявана от съпругата ми, макар и с минимален дял, и фактически не участва в нейното управление от поне 20 години. По-важното е, че аз, съпругата ми или съответната фирма нямаме никакъв интерес или принос към дейността на фирма "Телесис". Познавам д-р Аврамов отдавна – той е изключителен експерт в няколко инженерни области".

"Преди около 15 години създава дрон с реактивен двигател, и съответни системи за навигация, управление, реалистична имитация на цели за ракети с топлинно и с радиолокационно насочване, регистрация на данни, комуникация в реално време, обективен контрол и следполетен анализ на данни. Бих се гордял, ако имах принос към тези разработки, но нямам. "Телесис“ има успешно изпълнени: четиригодишен договор с МО от 2011 г. и четиригодишен договор от 2017 г.", обяснява Тагарев.

Преди седмица Румен Гечев от БСП коментира, че възниква въпросът дали няма "скандален конфликт на интереси“ и обявил ли е Тагарев за "такъв конфликт на интереси“.

"Дали близки сътрудници на Тагарев от неговия кабинет са опитвали да оказват натиск върху дирекцията, свързана с тази сделка за промяна в стойността на проекта поради настъпили някакви обстоятелства", попита още Гечев.

Той каза, че е внесъл питане към Тагарев е още от септември.

mediapool.bg