Кламер БГ - Новини: Окончателно: Стойчо Кацаров отнася 5000 лв. глоба за конфликт на интереси

Окончателно: Стойчо Кацаров отнася 5000 лв. глоба за конфликт на интереси

България

|
Четв, 16 Ноем 2023г. 12:36ч.
Окончателно: Стойчо Кацаров отнася 5000 лв. глоба за конфликт на интереси

Стойчо Кацаров смята, че

Върховният административен съд (ВАС) потвърди окончателно глобата от 5000 лв., наложена от КПКОНПИ на бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров. Според съда Кацаров е бил в конфликт на интереси, подписвайки на 18 май 2021 г. проект за промени в Наредба на МЗ за утвърждаване на Медицинския Стандарт "Клинична Лаборатория". Става въпрос за правилата, по които работят лабораториите в страната. Сигналът в КПКОНПИ беше подаден през март 2022 г. от депутата от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов. Според сигнала Кацарав в качеството си на министър е действал в конфликт на интереси в услуга на ръководения от него Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), който пък има търговски отношения с лечебни заведения с лаборатории.

Става въпрос за това, че ЦЗПЗ, чийто председател до 10 юни 2021 г. е Стойчо Кацаров, изпълнява проект за национална оценка на качеството на клиничните лаборатории. За извършването на тази дейност Кацаров подписва възмездни договори за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. А след като става министър и преди да е излязъл от ръководството на ЦЗПЗ, предлага промени в действащия стандарт по клинична лаборатория, което според сигнала може да е направено в интерес на ЦЗПЗ и търговските му отношения с лечебните заведения по проекта.

През февруари тази година Административният съд в София отмени наложената от КПКОНПИ глоба на Кацаров, но сега ВАС окончателно я потвърждава. Освен глобата от 5000 лв. на Кацарав му е отнета в полза на държавата сумата в размер на 309,30 лева представляваща получено дневно възнаграждение за деня на деянието,породило конфликт на интереси. Също така той е осъден да плати и съдебните разноски по делото в размер на 470 лв.

Според Кацаров наложената му глоба е част от цената, която плаща, за това, че е дръзнал да се противопостави на могъщите задкулисни интереси и да развали показно схеми за кражба на държавни средства.

"Току що научих, че ВАС е отменил решението на Административен съд София град, с което беше отменена като незаконосъоразна глобата, наложена ми от КПКОНПИ, за това че съм участвал в обсъждане на проект за изменение на една наредба, което изменение дори не е одобрено и обнародвано. Бях глобен не за това, че съм извършил нещо, а за това, че съм участвал в обсъждане. Глобяват ме затова, че предполагат, че съм имал намерение. Глобен съм за въображаем конфликт в нещо, в което не може дори теоретично да имам какъвто и да е интерес", коментира Кацаров в профила си във Фейсбук.

"Не мисля, че ВАС може да се гордее с това решение. Искаме ми се да вярвам, че повечето съдии там ще се почувствали неудобно от него, защото обратното би означавало, че няма никаква надежда за справедливост и върховенство на закона.

Разбира се, аз ще си платя глобата. Това е част от цената, която плащам, за това, че дръзнах да се се противопоставя на могъщите задкулисни интереси и да разваля показно схеми за кражба на държавни средства", заявява той.

"Може да ме смятате за наивен или дори глупав, но аз продължавам да вярвам, че битката за справедливост си струва и ви уверявам, че тази бухалка, макар и болезнена, няма да ме сломи. Стоя зад всяко свое действие и ще продължа по пътя", посочва той.

mediapool.bg