Кламер БГ - Новини: Една социална помощ може да замени сегашните и да покрива различни нужди

Една социална помощ може да замени сегашните и да покрива различни нужди

България

|
Четв, 25 Юни 2020г. 15:35ч.
Една социална помощ може да замени сегашните и да покрива различни нужди

Една социална помощ да замени сегашните социални, енергийни и друг вид мерки за социална подкрепа обмисля социалното министерство.

До 4 месеца ведомството трябва да изготви анализ на действащото законодателство в областта на социалните услуги и помощи и да представи проект на Кодекс за социална подкрепа, който да обедини в един нормативен акт цялостната държавна политика в областта.

Целта, която ще си поставим за всички видове помощи, е те да бъдат предоставяни както и досега, но в по-голяма връзка с отделните социални услуги, да има по-добър индивидуален подход, да се окрупнят социалните пакети, каза социалният министър Деница Сачева.

"Тук въпросът е концептуален, трябва ли да имаме толкова много бедни хора - да имаме енергийно бедни, водно бедни, социално бедни, дигитално бедни и така нататък, или трябва да говорим затова да имаме един пакет от месечна помощ, която се предоставя на лице, което е социално слабо, с

което то съответно да може да покрие всички свои нужди".

Според Сачева България не е несоциална държава, повече от 14 млрд. лв. е общият бюджет за социални плащания, 31% са за социална политика. "И постоянно имаме недоволство, неефективността на плащанията често се поставят под съмнение.Има усещане, че държавата не подкрепя достатъчно семействата с деца", коментира Деница Сачева. Според нея недоволство има най-вече, когато стане дума за отложения Закон за социалните услуги.

Освен хора, които се притесняват от него, тя вижда и такива, които го използват за политически цели, има засегнати и религиозни общоности, които вече няма да могат на влияят на по-малко образованата част от населението.

Законът не застрашава българските семейства, категорична е Сачева. Според нея на първо място трябва да се помисли за промени в закона за закрила на детето по отношение на дефиницията за дете в риск.

Тя увери, че тема номер едно е укрепване капацитета на социалната система. Качеството на социалните услуги е функция на качеството на хората които работят в тях, на възможностите, с които могат да подкрепят семействата, подчерта министърът. Тези, които ни упрекват в бездействие, са тези, които злоупотребяват, създавайки превратен образ на социалния работник твърдейки, че той е нещо зло, което може да навреди, коментира тя.

Деница Сачева подчерта за пореден път, че по време на извънредното положение МТСП е било второто най-натоварено ведомство, след МЗ. Нямаше забавени плащания към хората с увреждания, нямаше прекъсване на програмата за лични асистенти, каза тя.

mediapool.bg