Кламер БГ - Новини: Не етническо напрежение, а алкохол довел до масовия бой с един убит в Кюстендил

Не етническо напрежение, а алкохол довел до масовия бой с един убит в Кюстендил

България

|
Нед, 17 Фев 2019г. 19:27ч.
Не етническо напрежение, а алкохол довел до масовия бой с един убит в Кюстендил

Не етническо напрежение, а голямо количество употребен алкохол е причината за масовото сбиване в заведение в Кюстендил, завършило с един убит и петима ранени. Това обявиха на брифинг в неделя от полицията и прокуратурата по повод инцидента, станал малко след 7 сутринта в центъра на града.

"Не говорим за напрежение между етносите, случаят е битов в следствие на голямо количество употребен алкохол", заяви комисар Елиан Стамболийски, директор на Областната дирекция на МВР в Кюстендил.

Все още се издирва заподозреният за убийството 19-годишен младеж от местния ромски квартал.

"Установен е, знаем кой е и от свидетелски показания, и от видеозаписи, предстои задържането му. Той е от ромски произход

и е криминално проявен, с три криминални прояви, две от които са за телесни повреди", каза Стамболийски.

Сигналът за инцидента е подаден в полицията около 7.30 ч. сутринта. Боят е започнал пред нощния клуб "Иридиум" срещу сградата на общината. След това мелето продължило и в района на джамията "Ахмед бей" и към кооперативния пазар. Загиналият мъж е 35-годишният Валери Дъбов, починал от пробождане с нож.

Един от ранените е закаран в "Пирогов" в София. Задържани са 8 души, участвали в сбиването.

Свалят се записи от всички камери наоколо. Сред задържаните има и криминално проявени. Иззет е един газов пистолет, който обаче не е ползван.

Нощният клуб "Иридиум" ще бъде щателно проверен от всички институции дали има някакви нарушения в работата му.

В Кюстендил е изпратено и звено на жандармерията, което се включи в оперативно-издирвателните действия по разследването.

"Голи до кръста, с бухалки ли, с мачете – не ги разбирам и аз, но е било много страшно", каза жена за станалото, цитирана от БНР.

Пред хирургичното отделение на кюстендилската болница веднага се събраха десетки роми от кв. "Изток", за да разберат кои са ранените им съкварталци. Появиха се и двамата братя Сашо и Стоян Игови от известния ромски клан Гольовците.

"Пет души са пострадали, от които единият е починал на място", каза д-р Александър Величков, главен лекар на болницата.

"Един от пострадалите четирима е в крайно тежко състояние, с много тежка черепно-мозъчна травма, със счупване на черепа, вътрешномозъчни кръвоизливи. Той интобиран и транспортиран до "Пирогов". Останалите трима са настанени в болницата, няма опасност за живота им, но всички имат наранявания, които се обработват", добави д-р Величков.

Центърът на Кюстендил е отцепен от полицията. Жандармерия отцепи ромската махала и не пуска никого да влиза в нея.

Пътят Кюстендил-Дупница бе блокиран от полиция, претърсват се излизащите автомобили от Кюстендил.

В неделя следобед жители на Кюстендил се събраха на протест срещу насилието.

"Тук сме, защото не сме безразлични. Искаме да покажем съпричастност към семейството на убития днес човек. Целта ни не е да предизвикваме някакво напрежение, а да покажем, че гражданското общество се интересува от това, което се случва и това, че ние имаме позиция. Такова нещо може да се случи на всеки от нас", каза пред БТА Елица Димитрова, която е от организаторите на протеста, иницииран в социалните мрежи.

Протестът протече мирно и беше охраняван от полиция.

mediapool.bg