Кламер БГ - Новини: Гешев вече не иска да е адвокат в Кюстендил

Гешев вече не иска да е адвокат в Кюстендил

България

|
Ср, 22 Ноем 2023г. 18:08ч.
Гешев вече не иска да е адвокат в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор Иван Гешев е оттеглил искането си за вписване в адвокатската колегия в Кюстендил, съобщи Defakto.bg. Той бе заявил желание да бъде вписан през миналия месец. Тамошният съвет обаче така и не се събра, за да вземе решение по казуса. Сега Висшият адвокатски съвет е бил уведомен, че искането на Гешев е оттеглено.

Срещу евентуалното му приемане в редовете на адвокатурата миналия месец възразиха от организацията "Обединение на свободните адвокати". Оттам припомниха, че докато беше прокурор Гешев многократно си е позволявал „недопустими от професионална и морална гледна точка нападки и квалификации спрямо уважавани български адвокати и спрямо адвокатите въобще“.

"В свои публични изказвания той идентифицираше адвокатите с техните клиенти и правеше внушения, че "те" (адвокатите) са основна причина за прокурорските трудности в борбата с престъпността и корупцията. Гешев придоби печална известност в юридическите среди и с публично изразеното си съмнение относно приложимостта на принципа на разделение на властите, а действията му, докато беше административен ръководител в прокуратурата и впоследствие главен прокурор поставиха под сериозен въпрос и професионалната му подготвеност", написаха от организацията.

След като се раздели с поста на главен прокурор през лятото Гешев се впусна в политиката. Досега политическият му проект не се е явявал на избори.

mediapool.bg