Кламер БГ - Новини: БСП напуска парламента

БСП напуска парламента

България

|
Нед, 17 Фев 2019г. 19:42ч.
БСП напуска парламента

БСП напуска парламента, реши Националният съвет на партията в неделя. Предложението на лидера Корнелия Нинова бе подкрепено от 74 от членовете на пленума, 33 гласуваха "против", а трима се въздържаха.

Решението бе взето след тежък тричасов дебат. БСП поставя на управляващите няколко условия, за да се върнат депутатите й в пленарната зала: избор на нова ЦИК, отмяна на срамните среднощни гласувания от онзи ден, връщане на преференцията, нов дебат за машинното гласуване, всеки да може да си търси правата с касационна жалба.

"Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори. Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите. Националният съвет на БСП и Парламентарната група на "БСП за България" решително отхвърлят тези решения и възлагат на народните представители от левицата да напуснат Народното събрание", заявиха от БСП. Според тях така променените правила застрашават демократичността на изборния процес - сега и в бъдеще.

Предлагайки пълен бойкот на парламента, Нинова заяви в началото на заседанието, че социалистите не са в изолация: "Когато се бориш с модела на задкулисието, няма как да не си от другата страна, но не си в изолация, защото там са и гражданите".

"Виждате какво недоволство има от тези решения, които не касаят една или друга партия", допълни Нинова.

Срещу последните промени в изборното законодателство протестира дясната извънпарламентарна опозиция.

Нинова поясни, че цялата група на БСП трябва да напусне парламента, а не да държи по 20 депутати и да сменя екипите, както се практикуваше досега и то само за някои заседания. Преди няколко месеца БСП отново реши да напуска парламента и да ходи при народа да му обяснява своя стратегически документ "Визия за България", но да поддържа поне минимално присъствие в пленарната зала.

Законодателният орган се ползва с 8% доверие и вместо да се коват закони, които да подобряват живота на гражданите, се правят тежък лобизъм и задкулисни договорки. Не се водят спорове за политики, а жълти и обидни дебати, поясни председателката на БСП защо иска пълен бойкот.

Тя предложи още Националният съвет да излезе с надпартийно обръщение, призив към всеки българин, който милее за закона, свободата и мнението си - за общ фронт срещу властта.

Общ фронт не БСП да печели избори, а за държавата, защото разградиха държавността, елиминираха конституцията, каза Нинова и се обърна към гражданите: "Гласувайте за която партия искате, важното е да имате гарантиран свободен избор".

Диктатурата – държавна политика

БСП ще внесе сигнал до Венецианската комисия за промените в Изборния кодекс и отправи призив към президента да им наложи вето. Ако то бъде отхвърлено, БСП ще внесе жалба в Конституционния съд.

"Нашата цел не е те да станат, ние да седнем. Става въпрос за върховенството на конституцията и свободата на словото и мнението", каза Нинова.

По думите й ГЕРБ искат да превърнат диктатурата в държавна политика, наложена със закон. Като пример тя посочи, че премиерът еднолично раздава пари без критерии и правила, извън бюджета, което е диктатура. Сега се прави същото с Изборния кодекс, с тежкия удар срещу преференциите, допълни Нинова.

Приемането на Изборния кодекс- грозен пазарлък, в който БСП не участва

Две години говорим за задкулисието и модела на прехода. Онази нощ в парламента, когато се приемаше Изборният кодекс, беше брилянтен пример за това сговаряне, беше грозен пазарлък на интереси. Беше ни предложен и на нас, но го отказахме, разкри Нинова.

Онази нощ беше: ти на мен, аз на теб. Не сме участвали като партия в този грозен пазарлък, обърна се тя към пленума.

Сговор между ГЕРБ и ДПС

Това беше сговор между ГЕРБ и ДПС, които е спасиха правителството, допълни Нинова, според която така се е доказала скритата коалиция - чрез плащането на допълнителни средства на общините на ДПС, чрез закона за вероизповеданията на Цветанов и Карадайъ. Нинова обобщи, че управляващото мнозинство се състои от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС.

След това Нинова се спря на текущите скандали, един от които е правителствената наредба, която задължава малкия и средния бизнес да въведе нова система на отчитане. Това е натиск и инквизиция, обяви Нинова, посочвайки, че в същото време кражбите продължават на всички нива в управлението - от "Ало, Банов съм" до "Струма".

Казусите "Гебрев" и "Венецуела" – пробиви в националната сигурност

ГЕРБ ни отдалечават от европейското бъдеще, защото заради тези проблеми и пробиви в националната сигурност няма да бъдем приети скоро в Шенген и в чакалнята на Еврозоната, прогнозира Нинова.

Единият пример според нея е отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев - 4 години институциите са знаели, разследвали са и са си мълчали, за да дойде време външни служби и посланици да поставят въпроса. А скандалът с Венецуела си случва в момент, в който правителството осъди Мадуро, докато държавната му компания е внасяла пари у нас, посочи Нинова. Ако службите са знаели - са съучастници. Ако не, значи са неспособни да гарантират националната сигурност на България, каза Нинова.

БСП няма да променя коалицията си за евроизборите

Националният съвет на БСП прие, че коалицията "БСП за България" няма да бъде променяна и няма да се приемат нови партии, но упълномощи Изпълнителното бюро на партията да започне разговори за взаимодействие с партии и неправителствени организации, съобщиха от БСП след заседанието.

Отхвърлено бе конкретното предложение в коалицията да бъде включена ромската партия "Европейска сигурност и интеграция" с председател Тома Томов

През седмицата партия АБВ обяви, че предлага на БСП подготовка на широка лява коалиция. По неофициална информация се обсъжда дали бившият вицепремиер Ивайло Калфин и дипломата Георги Димитров, които са от АБВ, да влязат в обща евролиста с БСП.

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев предупреди, че трябва да се подхожда внимателно към подобни оферти: "Те отцепиха гласове от БСП, демотивираха много хора и три месеца по-късно влезнаха в управление с ГЕРБ, правете си изводите".

Георги Божинов от Националния съвет на БСП обяви, че партията се нуждае от коалиционна стратегия:"Трябва да започне работа със субекти, които съществуват политически, такива, в които се формират центрове на обществено мнение, и да се прави широка политическа алтернатива на днешното статукво".

ГЕРБ и ДПС окачествиха решението на БСП като пиар ход

Решението на БСП да напусне парламента бе определено от управляващите като "отчаян ход преди избори, които БСП не може да спечели", коментира депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

"Предусещайки това, че ще загубят и европейските избори, а след това неминуемо и местните избори, турбуленциите при тях ще бъдат много високи, особени за статуквото. Играят ва банк, президентът изцяло им приглася. Заедно са тръгнали с него. За мен това е един опит за пълзящ преврат срещу демократичните процеси въобще", коментира Гърневски, цитиран от БНР.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид определи действията на БСП като "пиар ход", а настояването на социалистите за преразглеждане на промените в Изборния кодекс, той коментира така: "Да го преразгледат управляващите, ние сме опозиционна партия. Отправят ли призив управляващите да оттеглят и подкрепата на техните предложения, които бяха подкрепени".

mediapool.bg