Кламер БГ - Новини: Джамиите у нас ще бъдат затворени за Байрам

Джамиите у нас ще бъдат затворени за Байрам

България

|
Четв, 23 Апр 2020г. 12:41ч.
Джамиите у нас ще бъдат затворени за Байрам

Във връзка с мюсюлманските религиозни празници в България Главното мюфтийство издаде заповед и храмовете се затварят за предстоящия празник Байрам.

Молитвите ще се предават по интернет, няма да има посещения в джамиите, обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си сутрешен брифинг в Министерския съвет.

"Събирането на големи вечери и фамилии се препоръчва да бъде в най-тесен кръг. Раздаването на храни, или т. нар. ифтар, да бъдат пакетирани, с възможност за дезинфекция на пакетите и да се раздават само на крайно нуждаещите се", препоръча Мутафчийски.

Има нота от Министерството на външните работи, че се готвят големи пътувания от Турция с редовни линии, каза той.

Ние ще призовем външното министерство и Министерството на здравеопазването да вземат отношение, за да се преустановят тези пътувания в този период, добави ген. Мутафчийски.

Той напомни, че Турция се намира в тежко състояние по отношение на заразата с над 100 000 заболели. Южната ни съседка затваря напълно влизането и излизането в 31 града за празниците.

За Великден храмовете бяха отворени, след като Българската православна църква отказа да ги затвори. Струпване на хора пред тях и вътре обаче нямаше.

mediapool.bg