Кламер БГ - Новини: ГЕРБ предлага временно спиране на парите за съветници в общински бордове

ГЕРБ предлага временно спиране на парите за съветници в общински бордове

България

|
Четв, 23 Апр 2020г. 13:22ч.
ГЕРБ предлага временно спиране на парите за съветници в общински бордове

Временно да бъдат спрени възнагражденията на съветниците, участващи в управата на няколко общински структури, а в последствие заплатите им да бъдат намалени. Това предложи мнозинството в общинския съвет в София от ГЕРБ/СДС, след като в последните седмици беше подложено на сериозна критика от опозицията в лицето на "Демократична България" заради неоправдано високите възнаграждения за участието в тези структури.

Ако бъде прието, решението ще засегне членовете на управителните органи на три структури – Столичната агенция за приватизация и инвестиции, Съветът за управление на Специализирания общински приватизационен фонд и Съветът за управление на Гаранционния фонд за малките и средни предприятия. Общо в тези управителни органи влизат 32-ма души, от които общинските съветници са 27, а останалите са 5-има заместник-кметове на Столичната община. Те се избират в началото на всеки мандат на общинския съвет и попълването на новите състави на бордовете за този мандат предстои. Заплатата им е равна на 3 средни брутни възнаграждения за администрацията на общината. Според "Демократична България" това означава около 4000 лева на месец, които се получават за 12-15 часа труд.

В съветите за управление от години влизат представители на всички политически сили в общинския съвет, а участието им там е сред инструментите за осигуряване на допълнително възнаграждение за съветниците.

От "Демократична България" предложиха общинарите, които участват в тези управителни органи, да получават минимални заплати, а средствата за високите възнаграждения, които са предвидени или в бюджета на общината, или на съответната структура, да отидат за увеличаване на финансирането, с което общината ще гарантира кредити за малки и средни предприятия, пострадали от коронакризата. Това обаче беше отхвърлено от мнозинството в съвета с аргумента, че до края на извънредното положение високите възнаграждения няма да се получават, а ще бъдат дадени за подпомагане на независими творци и организации.

Сега от ГЕРБ/СДС предлагат високите заплати да не се взимат поне до октомври 2020 г.

Решението е записано в предложен доклад за избирането на новите членове на надзорите органи на трите организации. Избраният срок се аргументира с "очакванията за продължителен период на икономическо-социално възстановяване след отмяна на извънредното положение".

Идеята е спестената сума да постъпва в специалната сметка на Столичната община за борба с коронавируса. Парите са предназначени за осигуряване на дейностите по снабдяване с храна и лекарства на самотно живеещи болни и възрастни хора, социални дейности, за работата на общинските болници и други належащи нужди.

Вносителите от ГЕРБ/СДС предлагат създаването на работна група, която да разгледа и даде предложения до Столичния общински съвет за актуализиране на правилниците за дейността на съветите на трите структури. Тя трябва да създаде и текстовете за принципно намаляване на заплащането на надзорниците и в бъдеще. Предложението е в работната група да участват на паритетен принцип представители на всички политически групи в Столичния общински съвет, както и независим общински съветник – вероятно Борис Бонев.

"Включването на настоящи общински съветници в надзорните съвети на трите организации, които да осигуряват ефективен контрол върху дейността на организациите, е изключително важно в настоящата ситуация. Отговорността за изпълнение на мерките за преодоляване на икономическите последици от пандемията, възложени от СОС, е много голяма", смятат вносителите.

mediapool.bg