Кламер БГ - Новини: Над 40% от хората в България живеят в пренаселени домове

Над 40% от хората в България живеят в пренаселени домове

България

|
Четв, 23 Апр 2020г. 13:45ч.
Над 40% от хората в България живеят в пренаселени домове

България е третата в класацията на пренаселените домове в Европейския съюз, сочат данни на Евростат за 2018 г., обявени в четвъртък.

Според европейската статистика в България 41.6 на сто от българското население живеят в домакинства с прекалено много членове на малка жилищна площ.

По-зле от нашата страна е в Румъния и Латвия, където 46.3 на сто и 43.3 процента от хората са част от пренаселени домакинства.

Общо в ЕС през 2018 г. по този начин са живеели 17.1% от населението. Тези хора не са имали достатъчно стаи спрямо семейството, сочат данните на Евростат. Службата отбелязва, че препълнените домове са сериозно предизвикателство с оглед на разпространението на коронавируса и факта, че днес много хора са принудени да работят от вкъщи.

В ЕС средно над 33 на сто от населението пък е живяло в прекалено големи жилища.

Най-нашироко живеят в Кипър, където едва 2.5% от населението е в пренаселени домове. Следват Ирландия (2.7%), Малта (3.4 на сто) и Нидерландия (4.1%).

Отново Малта, Ирландия и Кипър са страните, в които има най-голям дял (над 70 на сто) хора, които са живеели в прекалено големи спрямо домакинството жилища.

mediapool.bg