Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ДПС направиха правителството заложник на казуса "Лукойл". ПП-ДБ не отстъпва

ГЕРБ и ДПС направиха правителството заложник на казуса "Лукойл". ПП-ДБ не отстъпва

България

|
Четв, 16 Ноем 2023г. 17:58ч.
ГЕРБ и ДПС направиха правителството заложник на казуса "Лукойл". ПП-ДБ не отстъпва

Сн. БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ и ДПС напуснаха демонстративно пленарната зала и провалиха гласуването на втория вот на недоверие към правителството "Денков - Габриел" заради отказа на ПП-ДБ да подкрепи предложението на ГЕРБ в тридневен срок да отпадне дерогацията за внос на руски петрол у нас.

Така бъдещето на правителството вероятно ще се реши в петък, като председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски постави директен ултиматум: или пада дерогацията за "Лукойл", или кабинетът.

В четвъртък вечерта съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отклони предупреждението и каза, че коалицията няма да отстъпи за дерогацията, дори с риск да падне правителството.

"ГЕРБ и ДПС вече работят като една партия. Всички български граждани трябва да са наясно, че гласувайки за ГЕРб, гласуват и за ДПС и обратното", каза Петков пред бТВ.

Какво се случи в пленарна зала?

Преди това се проведе гласуване на вота, като 66 народни представители подкрепиха Министерския съвет, а 61 бяха "против".

"БСП за България" обаче поиска прегласуване, което в рамките на деня не се проведе заради липсата на кворум.

След 15-минутна почивка се оказа, че в залата са само 64 депутати. Последва нова почивка, но и след нея нямаше кворум (регистрираха се 63-ма депутати) и председателят на парламента Росен Желязков закри заседанието, без да се състои процедурата по прегласуване.

Така прегласуването на вота ще се проведе в петък.

Парламентарната група на ПП-ДБ и тези на партиите, които искаха вота на недоверие - БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", могат да формират кворум и без ГЕРБ и ДПС, но не бяха в пълен състав.

Пеевски: Това е вечерта на знаците

"Това е вечерта на знаците. Или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство, което ще управлява България. Ние във второто няма да участваме", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

По думите му и "колегите от ГЕРБ няма да участват".

"Надявам се колегите тази вечер да прочетат знаците и да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, което ще застраши евроатлантическото правителство с коалициите, които направиха по места с "Възраждане" и с БСП. Това не може да се случва", посочи Пеевски.

Корнелия Нинова: ГЕРБ и ДПС спасиха кабинета

Лидерката на БСП Корнелия Нинова коментира, че ГЕРБ и ДПС са спасили кабинета и показали, че извиват ръцете на партньорите си от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) по конкретния казус - "или ни давате "Лукойл", или си отивате".

Това, което днес се случи, е потвърждение на думите ни за тази "сглобка" - че се събраха само заради интереси, порции на властта, и виждате, че с това се занимават вече 5 месеца, посочи Нинова.

Вотът и дебатите

Вотът е на тема "Отбрана и сигурност” и беше внесен от народните представители от парламентарните групи на "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ".

Преди ден ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание в зала, но изразиха своята подкрепа за правителството от кулоарите на парламента.

Очакванията бяха и вторият вот на недоверие на кабинета "Денков - Габриел" да е неуспешен.

Според мотивите на вота кабинетът е неспособен да осигури националната сигурност.

Опозиционните партии се прицелиха и във военната помощ за Украйна, като не пропуснаха и темата за Шенген и АЕЦ "Белене".

По време на дебатите за вота в сряда опозицията, доминирана от проруските партии, атакува един от най-големите си дразнители в правителството - военния министър Тодор Тагарев.

Дебатът на моменти заприлича на стандартна хибридка, като БСП и "Възраждане" не пропуснаха да развият и атаката си към готвената сделка със САЩ за закупуване на бронирани машини "Страйкър" за над 2.5 млрд. лева.

Освен това бяха посочени много от структурните проблеми в армията, като кадровият колапс, старата техника и недостатъчното заплащане, но те са от години и не могат да се прехвърлят на това правителство. Защитата на правителството бе изнесена основно от депутатите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

mediapool.bg