Кламер БГ - Новини: Депутати от "Атака" отричат, че ще правят съюз с Бареков

Депутати от "Атака" отричат, че ще правят съюз с Бареков

България

|
Четв, 18 Окт 2018г. 15:00ч.
Депутати от "Атака" отричат, че ще правят съюз с Бареков

"Атака" не се готви да напуска "Обединени патриоти" (ОП) и няма да прави предизборен съюз с Николай Бареков, заяви депутатът от партията Станислав Станилов в четвъртък, коментирайки поредния шумен скандал в коалицията, провокиран от амбицията на атакист №1 Волен Сидеров да води листа на евроизборите. Към момента обаче Сидеров и депутатите му не признават публично това да е причината за последния конфликт. Преди ден лидерът на "Атака" обяви коалиционния си партньор Валери Симеонов (лидер на НФСБ) за "соросоид" и "джендър", а депутатите от НФСБ снеха доверието си от Сидеров като шеф на парламентарната група на "Патриотите" и поискаха той да подаде оставка от поста.

Не е ясно обаче дали това ще се случи, като се има предвид, че третата партия в коалицията – ВМРО, засега пази неутралитет.

Впоследствие от "Атака" окачествиха поведението на НФСБ като "проява на лош вкус", а различията между двете партии определиха като между русофили и русофоби, което обаче не пречело на коалицията и управлението.

В началото на седмицата Сидеров призна желанието си да оглави евролистата на ОП и дори заяви, че настоящият евродепутат от групата на консерваторите Николай Бареков му отстъпил това право. ВМРО и НФСБ обаче не споделят въжделенията на Сидеров, а Валери Симеонов каза, че ОП няма да се коалират с Бареков.

Лидерът на "Атака" отвърна на удара като първо спря партийната телевизия "Алфа", а после излъчи в ефира й слайдове с нападки срещу Симеонов. Като претекст обаче използва съвършено друг повод – това, че вицепремиерът и лидер на НФСБ подкрепя независимостта на украинското православие от Русия. Сидеров се придържа към позицията на Кремъл, че това ще доведе до разкол в православието, а тъй като именно това искал Сорос, Валери Симеонов бил "соросоид" и освен това "джендър".

В четвъртък Волен Сидеров замина на Кишинев, където се провежда форум на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ) и там "Атака" официално ще подаде документи за членство в организацията, в чието ръководство е Бареков.

В същото време депутатът от "Атака" Николай Александров определи изявленията на коалиционните си партньори от НФСБ като "проява на лош вкус". Пред репортери той коментира, че причина за кризата в отношенията между двете партии е позицията на вицепремиера Симеонов за статута на украинската църква.

"Винаги войните в световен мащаб са се водили поради две причини - религия и ресурси. Не може така лесно да се заиграват с религиозните карти, разберете! Не отива, на когото и да е, било то редови депутат, вицепремиер или премиер, да го прави толкова с лесна ръка", каза Александров.

Противоречията между "Атака" и НФСБ са принципни, но няма да повлияят на стабилността на правителството, увери проф. Станислав Станилов, депутат от "Атака".

"Между "Атака" и НФСБ има дълбоки и огромни различия - те са русофоби, ние сме русофили. Това е ясно. Това, обаче не касае нашето коалиционно споразумение. Ние не сме казали, че ще решаваме този проблем в коалицията. Той не може да бъде решен", каза той.

"Атака" не се готви да напуска ОП и няма да прави предизборен съюз с Николай Бареков, допълни Станилов.

"Няма коалиция с Бареков. Бареков е човекът от консервативно-реформиския алианс, който покани "Атака" да кандидатства за членство в този алианс. Той покани и НФСБ и ВМРО да се кандидатират, ако искат. Никъде не е казано, че ще имаме обща листа с Бареков и че Бареков ще бъде кандидат", изтъкна Станилов.

Спирането на програмата на партийната телевизия "Алфа" и излъчването на кратки съобщения на черен фон бе определено като "добър журналистически похват".

Предишната вечер Волен Сидеров коментира пред БНТ, че телевизията не е спирала, надписът е вид телевизионно излъчване.

"Валери Симеонов закрива и разкрива автокефални църкви като дискотеки в Слънчев бряг - това вече е недопустимо", каза още Сидеров по повод подкрепата на вицепремиера за независимостта на Украинската православна църква.

"Да всяваш разкол в църквата е типичната соросова работа. Нека да се поправи - да каже няма да правя разколи в църквата, няма да се меся... министър-председателят също му направи бележка", допълни Сидеров.

Преди ден Валери Симеонов каза, че ще съди Волен Сидеров за клеветите. Освен това смята, че причина за кризата е искането на Сидеров да води евролистата на ОП. Симеонов допусна, че ОП няма да се явят заедно на евроизборите, поне що се отнася до участието на "Атака".

mediapool.bg