Кламер БГ - Новини: Радев покани кралица Елизабет Втора в България (Снимки и видео)

Радев покани кралица Елизабет Втора в България (Снимки и видео)

България

|
Четв, 18 Окт 2018г. 17:31ч.
Радев покани кралица Елизабет Втора в България (Снимки и видео)

Президентът Румен Радев е поканил кралица Елизабет ІІ или член на кралското семейство да посети България, но не се знае дали тя е приела.

Попитан как е отговорила, държавният глава каза: "Ще разберете“.

В четвъртък той и съпругата му Десислава бяха приети от кралицата в Бъкингамския дворец. Евентуалната визита на кралицата ще бъде във връзка със 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете държави.

"Аудиенцията при кралица Елизабет II не ражда новини, тя е новина сама по себе си. Тя е знак за приятелските отношения между България и Великобритания", обясни президентът, цитиран от "Фокус".

Той съобщи, че по време на аудиенцията са обсъдени теми, важни за двустранните отношения.

"Между България и Великобритания има стратегическо партньорство и отличен политически диалог. Има активно сътрудничество в редица области. Поканата за аудиенция е знак за уважение между двете страни, за чието развитие работят нашите държави. Това беше потвърдено и по време на тази аудиенция“, заяви държавният глава.

Аудиенцията e продължила около 40 минути, а през втората й част в нея се включи и съпругата на държавния глава, съобщиха от неговия прессекретариат.

Президентът определи атмосферата на срещата като топла и сърдечна, като кралица Елизабет II е проявила жив интерес към историята и културата на нашата страна.

Радев коментира, че отношенията между Великобритания и ЕС са важни за двете страни и Брекзит не може да промени тази даденост.

"Затова нашата обща цел трябва да е да запазим и да развиваме близките отношения с най-голям приоритет запазване правата на гражданите и на двете страни“, каза той.

По време на двудневното си работно посещение във Великобритания президентът вече се срещна с българи, живеещи в страната.

mediapool.bg