Кламер БГ - Новини: До края на месеца могат да се очакват първите случаи на грип у нас

До края на месеца могат да се очакват първите случаи на грип у нас

България

|
Четв, 18 Окт 2018г. 16:41ч.
До края на месеца могат да се очакват първите случаи на грип у нас

До края на месеца може да се очакват първите случаи на грип у нас, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в четвъртък. Той обяви, че момента циркулация на грипни вируси има в Скандинвските държави и Великобритания.

Последният доклад на Европейски център за профилактика и контрол на заболяванията сочи, че само в 10 държави има потвърден грип, като не се наблюдава нищо необичайно. Става въпрос за два типа грип А и два типа грип В, като всички те са познати и антигените им са в предлаганите на пазара четиривалентни ваксини.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев припомни, че у нас само 3 % от хората се имунизират срещу грип. Той коментира, че не трябва да се плашим от грипа, но е задължително да се вземат мерки за уязвимите групи. Той припомни, че от следващата година държавата ще покрива четиривалентна противогрипна ваксина за възрастните хора, за което са предвидени 2 млн. лева.

"Много ни е трудно да преценим колко хора биха се възползвали, но смятаме, че за първата година някъде между 10 и 15 процента от възрастните хора ще се възползват от тази възможност да се имунизират", заяви Кунчев.

В световен мащаб грипът причинява около 500 000 смъртни случая всяка година, като с най-висок риск от от тежко протичане и смъртен изход са именно възрастните хора. Сред са 90% от всички смъртни случаи от грип.

Ваксиналното покритие срещу грип е незадоволително и сред здравните работници у нас, въпреки че те са друга основна рискова група и от тях се очаква да препоръчват имунизациите.

В България противогрипна ваксина си поставят едва 2-3% от медиците – толкова, колкото е покритието и сред останалите граждани в страната.

Ръководителяг на българския офис на Световната здравна организация Скендер Сила съобщи, че в различните европейски държавни ваксиналното покритие сред здравните работници е между 2.9 и 19.9%.

Според Кунчев у нас проблемът с ниското ваксинално покритие се дължи на липсата на доверие към институциите, а не е финансов.

mediapool.bg