Кламер БГ - Новини: Ден осми: Хиляди протестиращи изпълниха центъра на София (видео)

Ден осми: Хиляди протестиращи изпълниха центъра на София (видео)

България

|
Пет, 17 Юли 2020г. 08:16ч.
Ден осми: Хиляди протестиращи изпълниха центъра на София (видео)

За осми пореден ден хиляди граждани се събраха пред Министерския съвет на протест с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. 16 юли бе обявен за ден на "големия протест", анонсиран от гражданското сдружение "Боец" след началото на демонстрациите миналата седмица по инициатива на Велислав Минеков, Арман Бабикян и адв. Николай Хаджигенов.

Заканата се изпълни и участниците в протеста тази вечер са видимо повече от предишните дни.

По-голямата част от тях се отправиха на шествие, което премина по бул. "Дондуков“, през „Ал. Невски“ до Народното събрание. След това шествието премина през "Орлов мост“, след което сви по булевард "Евлоги и Христо Георгиеви“ и продължи по улица "Граф Игнатиев“.

Видеото е заснето от Mediapool между 20:00 и 20:42 в четвъртък:

После шествието премина пред Съдебната палата, която бе охранявана от кордон полицаи, и се завърна в пространството между Министерския съвет, Президентството и Народното събрание (бившия Партиен дом).

Според организаторите на протеста, тази вечер в него в София са се включили най-много хора от началото преди седмица.

Участниците бяха призовани да се разотидат след 22 ч заради опасност от провокатори. През това време площадът кънтеше от скандирания “Оставка!“ и “Мафия!“.

С наближаването на този час зад колоните на входа на Министерския съвет бяха разположени няколко десетки тежкооборудвани полицаи с шлемове, щитове и палки.

Голяма част от протестиращите обаче не се вслушаха в призива и дълго след 22 часа останаха на площада. Някои от тях направиха жива верига пред кордона от полицаи, като се хванаха за ръце. Те направиха това, за да предотвратят евентуални сблъсъци между органите на реда и друга група протестиращи, предимно младежи, предаде бТВ.

Снимка: btvnovinite.bg

Сн. Mediapool

Полицията се бе подготвила от самото начало на протеста – сградата на Министерския съвет бе отцепена от две редици жандармерия, а за пръв от началото на протеста се извършваха проверки на граждани на случаен принцип, претърсвани бяха раници, джобове, чанти и пр. Близо до БНБ бе паркиран полицейски камион с камери. Мерките вероятно са в отговор на инцидент по-рано тази седмица, когато провокатори се опитаха да влязат в сградата на бившия Партиен дом, който сега се ползва от парламента.

Сн. Mediapool

Другата причина за бдителността на полицията вероятно е очакването за по-бурни изблици на недоволство заради развитието на събитията от последните дни.

В четвъртък хиляди граждани на Велико Търнов също излязоха на протест срещу мафиотизирането на страната. Те призоваваха за оставки на правителството. Имаше протестиращи с плакати срещу депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски. Хора от града казват, че с такъв мащаб протестът е безпрецедентен.

.

Големи протести всяка вечер има и във Варна.

Многохиляден бе тази вечер и протестът в Пловдив, като участниците блокираха тунела под Стария град и Античния театър.

Във вторник вечерта премиерът Бойко Борисов се опита да потуши бунта на улицата, като поиска оставките на трима министри, които според ГЕРБ са свързани с ДПС и Делян Пеевски

– Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Анонсирани бяха и варианти за изход от кризата, включващи оставка на кабинета.

В четвъртък обаче управляващата коалиция обяви, че планира да изкара докрай мандата си след мащабен ремонт на кабинета, а депозираните оставки на тримата министри засега няма да бъдат приемани.

Главният прокурор Иван Гешев на свой ред обяви от село Шивачево, че няма да подава оставка.

Според проучване на агенция "Галъп Интернешънъл" 58% от българите смятат, че правителството трябва да си ходи, а 36% от хората твърдят, че тепърва биха участвали в протест срещу правителството.

Сн. Mediapool

Протестиращите още снощи заявиха със силни викове, че няма да си тръгнат, докато оставка не подаде и Иван Гешев.

Напрежението ескалира допълнително с опитите на Бойко Борисов да се разграничи от Делян Пеевски, като продължава да го нарича "Шиши" и да го пришива на президента, наричайки Радев "фигурант, на който Шиши му реди кабинета".

"Аз нито познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков, но друг – премиерът, е давал обществени поръчки за милиарди тъкмо на Шиши, друг е пушил пури, друг е раздавал банки", отговори президентът.

Сн. Mediapool

"Хората няма да се приберат по домовете си преди да видят оставките на правителството и главния прокурор", допълни той часове след като изтече видео, на което се вижда спалнята на премиера и нощното шкафче с пистолет до нея, както и пачки евро в чекмеджето.

mediapool.bg