Кламер БГ - Новини: МВР похвали протестиращите заради живата верига пред провокаторите

МВР похвали протестиращите заради живата верига пред провокаторите

България

|
Пет, 17 Юли 2020г. 12:13ч.
МВР похвали протестиращите заради живата верига пред провокаторите

Столичната полиция похвали гражданите, които в четвъртък вече направиха жива верига между служителите на МВР и група провокатори, които се опитаха да влязат в сблъсък с органите на реда. Случката се разигра пред министерски съвет. Малко след 22 часа група младежи започнаха да хвърлят предмети по строените на площада полицаи. След това се опитаха да влязат в сблъсък с тях. Останалите протестиращи обаче не позволиха това да се случи, формирайки жива верига пред униформените. В крайна сметка до сблъсъци не се стигна.

"Бих иска да поздравя тази част от протестиращите, които снощи проявиха разум и при оформянето на агресивна група протестиращи се разграничниха рязко от тях и подпомогнаха да няма допълнителна ескалация на напрежението", заяви в петък зам.-шефът на СДВР Антон Златанов.

Той обясни, че полицията е имала готовност да овладее ситуацията, но не се е наложило да действа. Около 22 ч. в четвъртък започна струпването на тежкооборудвани служители от звената за борба с масовите безредици около сградата на министерски съвет. Както и в предишните дни, те стояха зад колоните пред централния вход и чакаха заповед да се намесят, ако ситуацията ескалира.

"Ние бяхме готови за реакция, но до такава не се стигна благодарение на доброто взаимодействие между полицията и част от гражданите, които бяха там", заяви Златанов.

На протеста в четвъртък са арестувани общо 8 души, допълни зам.-шефът на СДВР. Още в ранния следобед около площада пред министерски съвет имаше полицаи, които проверяваха протестиращите на случаен принцип. У част от задържаните са открити наркотици, а в останалите – спрейове, ножове, боксове и бомбички.

Междувременно от районната прокуратура в София съобщиха, че ще поискат постоянен арест за четирима души, арестувани заради хулиганство на протеста във вторник. Те са хвърляли стъклени бутилки и кенчета по полицаите, твърдят разследващите.

mediapool.bg