Кламер БГ - Новини: Прокуратурата иска проф. Стоименова да бъде глобена заради "всяване на паника"

Прокуратурата иска проф. Стоименова да бъде глобена заради "всяване на паника"

България

|
Пет, 17 Юли 2020г. 10:36ч.
Прокуратурата иска проф. Стоименова да бъде глобена заради "всяване на паника"

Прокуратурата е внесла в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба на председателя на фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова. Това съобщиха от съсловната организация.

"Въпреки представените аргументи, обяснения и становища на редица организации в защита на изказаното експертно и професионално мнение на проф. Асена Стоименова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз, прокуратурата вкарва делото в съда с предложение за административно наказание", пишат от съюза.

Стоименова бе обвинена във всяване на паника заради свои изказвания за липса на някои медикаменти в аптечната мрежа в началото на кризата с коронавируса. Става дума за нейни интервюта пред БНР и БНТ. В тях Стоименова говори за презапасяването с лекарства, за отпускането им с рецепта, както и за очакван недостиг на някои медикаменти.

Именно последното изказване прокуратурата счете за престъпно и повдигна обвинения. В отговор Стоименова заяви, че по тази логика може да бъде обвинен и шефът на Световната здравна организация, защото е говорил по същите теми.

Тъй като е с чисто съдебно минало, прокуратурата предлага тя да бъде само глобена и делото да се прекрати. Решението трябва да се вземе от съда.

Разследването срещу Стоименова предизвика сериозен обществен отзвук. Фармацевти излязоха пред аптеките си в знак на подкрепа и декларираха, че не ги е страх. Бяха сезирани Европейският парламент и Фармацевтичната група на ЕС.

mediapool.bg