Кламер БГ - Новини: "Демократична България": Високите съдебни такси носят корупция

"Демократична България": Високите съдебни такси носят корупция

България

|
Вт, 17 Юли 2018г. 17:45ч.
"Демократична България": Високите съдебни такси носят корупция

"Демократична България" остро разкритикува приетите от парламента промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), с който рязко бяха повишени съдебните такси. Формацията нарича гласувания законопроект "лобистки".

"Рязкото увеличаване на таксите за обжалване на решения на административни органи е в унисон с желанието на управляващите за свръхдържава, която не подлежи на контрол от никого, се казва в позицията. Това води до тотален размах на корупционни схеми, подаръци за олигарсите, и в крайна сметка ще загубим милиарди, а схемите на властта ще доведат до дефицити, повишени данъци и унищожена природа. Защото държавните органи никъде по света не са безгрешни, а напротив – често се поддават на всякакви зависимости. Особено когато знаят, че няма пред кого да отговарят за действията си", се казва в позицията.

С промените в АПК таксите за касационните жалби за граждани се увеличават 14 пъти - от 5 лв на 70 лв. За фирмите и гражданските организации таксите поскъпват от 25 лева до 370 лв, което пак е 14-кратно увеличение.

Най-сериозно е увеличението на таксата за касационно обжалване при определяем материален интерес за фирми. Ако интересът е под 10 милиона лева, таксата ще бъде 0.8% от интереса по делото, но не повече от 1700 лева. Ако интересът е над 10 милиона лева, таксата за касационното обжалване скача от сегашния размер 5 лв. до 4500 лв, което е увеличение 900 пъти. Таксите за първа инстанция не се променят и остават 10 лв за граждани и 25 лв за фирми и организации.

БСП вече обяви, че ще атакува в Конституционния съд рязкото увеличение на таксите.

В своята позиция "Демократична България" отбелязва и факта, че понякога се злоупотребява с обжалвания на дела, нерядко и с цел рекет.

"Но тази практика не може да се премахне с тоталната забрана на конституционното право на гражданите да защитават правата си в съда. Със сигурност има по-ефективен подход за решаване на проблема, например за засилване на независимостта и капацитета на съдебната власт, така че делата да се решават бързо, качествено и справедливо, а не като се увеличат таксите за обжалване на актовете на властта", допълват от партията.

mediapool.bg