Кламер БГ - Новини: Данъчна амнистия за вероизповеданията предлагат ГЕРБ и ДПС

Данъчна амнистия за вероизповеданията предлагат ГЕРБ и ДПС

България

|
Четв, 31 Ян 2019г. 18:56ч.
Данъчна амнистия за вероизповеданията предлагат ГЕРБ и ДПС

Всички регистрирани вероизповедания да получат амнистия за публичните си задължения, натрупани до 31 декември 2018 г. Това се предлага в поредни промени на Закона за вероизповеданията, внесени от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Кардайъ. Преди месец бяха приети спорни промени за парите на вероизповеданията, внесени от същия политически тандем.

Сега Цветанов и Карадайъ предлагат да се опростят всички натрупани до края на 2018 г. публични задължения на всички регистрирани вероизповедания. Става въпрос както за главницата, така и за лихвите и за разходите по събиране на тези задължения.

Внесените текстове не съдържат никаква предварителна оценка за каква сума става въпрос, с колко ще бъде ощетен държавният бюджет или пък финансите на общините, тъй като в това число влизат и евентуални задължения за местни данъци и такси. Не е ясно за какви плащания става въпрос и колко вероизповедания ще бъдат засегнати.

Единственият мотив за данъчната амнистия е "за изпълнение на целите на финансирането чрез целева субсидия за текущи разходи". Такива субсидии реално получават само Българската патриаршия и Главното мюфтийство.

Вероизповеданията към момента са освободени от плащането на местните данък сгради и такса смет за храмовете и имотите си, които използват с религиозна цел. Плащат такива за имотите, които са за стопански цели. Не е ясно дали и колко от тях дължат пари на общините за такива сгради.

По информация на Mediapool едно от вероизповеданията има сериозни задължения към държавния бюджет и това не е Българската православна църква.

Поредните корекции в Закона за вероизповеданията се внасят само месец, след като в сила влязоха промени в същия закон, които позволиха драстично увеличение на държавната субсидия за Българската православна църква и Главното мюфтийство .

Съгласно новите правила бюджетните средства за БПЦ могат да надхвърлят 40 млн. лева годишно и не може да са под 15 млн. лева за година. Тези за мюсюлманското вероизповедание ще станат над 5.7 млн. лева. Така парите за БПЦ ще нараснат с поне 3 пъти, а тези за мюсюлманското вероизповедание ще са 12 пъти повече. Първият транш от 5 млн. лева за БПЦ бе отпуснат от правителството в сряда с мотива да се платят заплати на свещениците.

Срещу получаването на субсидията вероизповеданията трябва да предоставят план как ще ги изразходват, както и информация за какво са похарчили парите. Предвидено е те да са основно за текущи разходи. Според действащия към момента закон отчитането на изхарчената държавната субсидия става с обобщена справка и с предоставянето на първични счетоводни документи като фактури, фишове за заплати и др. В новите промени, внесени от Цветанов и Карадайъ, изискването за такива документи отпада и остава само обобщената справка.

Липсата на отчетност за това от къде идват парите, ползвани от вероизповеданията, беше и основната причина текстовете да бъдат атакувани от коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти". Те дори определиха закона като "подмолен, лош и антибългарски", тъй като не решава въпроса с финансирането на мюсюлманското вероизповедание от Турция и други държави, като в същото време православната църква се поставя в по-неизгодно финансово отношение спрямо мюфтийството.

mediapool.bg