Кламер БГ - Новини: Соломон Паси отрича да прави партия с президента

Соломон Паси отрича да прави партия с президента

България

|
Четв, 31 Ян 2019г. 18:57ч.
Соломон Паси отрича да прави партия с президента

Бившият външен министър от НДСВ Соломон Паси отрича да има намерение да прави партия с президента Румен Радев.

Думите на Паси са отговор на тезата, че около президента Румен Радев може да се заформи "препълнена с хора от бившето НДСВ" нова партия, която беше развита в понеделник от социолога и кандидат на БСП за кмет на София през 2015 г. Михаил Мирчев.

"Категорично нямам идея за нова партия. В близките 15 години нямам намерение да изграждам нова партия“, каза Паси в четвъртък в ефира на бТВ.

По думите му изказването на Мирчев е било "вопъл отляво за прозападност“. "Професорът е казал, че има очакване – има един войник на атлантизма да дойде и да сложи малко ред в лявото пространство, както едно време дойде Тони Блеър в Лейбъристката партия във Великобритания“, каза Паси.

Той все пак призна, че поддържа връзка с президента "когато е необходимо“, но не говорели за политика или за това какви изтребители трябва да купи България. Последно търсил и държавния глава, и премиера Бойко Борисов заради проблема с мръсния въздух. Идеята му била да се свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата.

"Много уважавам президентската институция и всички институции в България“, каза още бившият външен министър от кабинета на Симеон Сакскобергготски.

Според него в България се водят "малки битки с въображаеми противници“. Той даде пример с Истанбулската конвенция и пакта за миграция на ООН. "Това са беззъби, нищо незначещи документи, но те се вадят като някакви чучела, с които се започват едни измислени войни и накрая има едни измислени победители, които трябва да спечелят едни измислени избори“, обясни той и подчерта, че в момента битката трябва да е с популизма.

Паси категорично подкрепи избора на F-16 за нов боен изтребител на военновъздушните сили. Обяви, че това е "сделката на века“ и е огромен стратегически проект. "Това чертае изключителен потенциал за сътрудничество за авиацията и за космонавтиката“, добави Паси и подчерта, че "Грипен“ става само за Air Policing – охрана на въздушното пространство. Не пропусна и да каже, че благодарение на Румен Радев е летял на F-16.

mediapool.bg