Кламер БГ - Новини: Гешев: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ

Гешев: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ

България

|
Нед, 02 Фев 2020г. 15:36ч.
Гешев: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ

Арестът на издирвания бизнесмен Васил Божков в Обединени арабски емирства заедно с още две лица е официално потвърден, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във Варна.

"Има официално потвърждение от Обединени арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица", заяви Гешев. Предстои изпращане на документи за екстрадиция, което ще се направи по процедурата, която е ползвана до момента и в други такива случаи, поясни той.

"Правили сме го досега и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия начин и виждате резултатите", коментира Гешев.

По-късно стана ясно, че в ОАЕ е задържан и мажоритарният собственик на ФК "Левски" Георги Попов. Властите в емирствата са изпратили официално потвърждение до българските власти и за ареста на Попов, съобщи БНР. Той е притежател на близо 85% от акциите на ФК "Левски" и беше обявен за издирване.

Екстрадицията по принцип не е бърза процедура и изисква съдебно решение, на което чуждестранният гражданин се представлява от местен адвокат.

В събота Специализираният съд остави в ареста бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев, като взе за него най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Действащият председател на комисията Александър Георгиев, който също беше привлечен като обвиняем, пък бе освободен срещу "парична гаранция" в размер на 40 000 лева. Георгиев е направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков.

На летището в австрийската столица Виена беше задържан съратникът на Божков - бизнесменът Борис Бекяров.

Срещу Васил Божков са повдигнати 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група за принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице и др. Той бе обявен за общодържавно издирване преди три дни.

Според прокуратурата, организираната престъпна група, ръководена от Божков, е действала от 2014 година в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. Има данни, че ръководителят на групата е предлагал по 10 000 лв. на ден на служител от Комисията по хазарта, за да внесе предложения за отнемане на лицензи на конкуренти дружества.

От обитаваното от Божков жилище бяха иззети множество картини, а от казино, също негова собственост – голяма сума пари.

В отговор на съмненията, че разследващите са се опитали в чували и кашони да конфискуват колекцията на свързаната с Божков фондация "Тракия", от Министерството на културата заявиха, че се подхожда изключително отговорно.

От извършените проверки на АДФИ се установи, че е налице нарушение на Закона за хазарта и неупражняване на ефективен контрол от страна на Комисията по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева.

По повод питането до Конституционния съд и разпространените от прокуратурата записи на разговори между президента Румен Радев и шефа на ВВС, главният прокурор уточни, че Румен Радев не се разследва в момента.

"Няма разследване около президента в момента. Главният прокурор беше сезиран от наблюдаващия прокурор, според който има нарушение на чл. 103 от конституцията, и аз питам Конституционния съд. Какво трябваше да направя аз с това дело - да го изтрия, да го унищожа? Постъпих по единствения възможен начин - да сезирам КС", каза Гешев.

"Няма лично отношение и не водят се лични битки, а битката е за спазване на закона. Защитни тези може да има всякакви от хората, които евентуално са нарушили закона", каза още Гешев.

mediapool.bg