Кламер БГ - Новини: България връща обратно първите 28 контейнера с италиански боклук

България връща обратно първите 28 контейнера с италиански боклук

България

|
Нед, 02 Фев 2020г. 18:19ч.
България връща обратно първите 28 контейнера с италиански боклук

Следващата седмица ще бъдат реекспортирани от България първите 28 контейнера с открития на пристанище "Варна запад" боклук от Италия.

Това съобщи в неделя във Варна екоминистърът Емил Димитров, който заедно с главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов участва в проверка на отпадъците. Реекспортът ще е за сметка на изпращача на товара.

Министърът допълни, че ще бъдат въведени драстични правила за брокерите на боклука. Той обясни, че ще бъдат "затворени" всички пристанища, ЖП-входове към страната, за да може още на място да бъде връщан боклукът, а след това, всичко, което е в страната, ще бъде подложено на контрол. Той коментира още, че намерението е у нас да се горят 50 процента български отпадъци и едва след като се установи, че те са изгорени, да се дава квота за внос.

Главният прокурор Иван Гешев допълни, че се работи много сериозно в сегмента "незаконен внос на боклук". Ще направим всичко възможно да покажем, че има държава и да преустановим този процес, каза Гешев. Той допълни, че боклукът на пристанището е предназначен за горене в топлоцентрала, чието име обаче не назова. Главният прокурор каза още, че по този въпрос става дума за държавна политика и цялата държава иска да бъде решен този проблем.

По повод проверката за боклука до момента е установено, че по документи 28-те контейнера би следвало да пренасят отпадъци от пластмаса и каучук. При отварянето им обаче е установено, че отпадъците представляват смес от различни фракции - пластмаса, текстил, хартия и картон, дървесина, стиропор, стъкло, керамика, гумени уплътнения и излезли от употреба гуми, метали и метални опаковки, кабели, обувки, дунапрен, детски играчки, хигиенни материали и др.

От МОСВ заявиха, че в случаите на внос у нас на смесени отпадъци се изисква писмена нотификация от Италия и съгласие от българското екоминистерство. В случая няма проведена такава процедура и няма представено съгласие от страна на България. "Превозът неправомерно е осъществен по общите информационни изисквания на чл.18 от регламента и се класифицира като незаконен, като се предприемат действия по обратно връщане в страната по изпращане", обясниха още от екоминистерството.

mediapool.bg