Кламер БГ - Новини: Вежди Рашидов тържествува, че "Червената къща" става музей

Вежди Рашидов тържествува, че "Червената къща" става музей

България

|
Нед, 02 Фев 2020г. 16:52ч.
Вежди Рашидов тържествува, че "Червената къща" става музей

Центърът за култура и дебат "Червената къща" ще се превърне в музей на творчеството на големия български скулптор от началото на ХХ век Андрей Николов.

Това става ясно от изявление до медиите на председателя на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, цитирано от БГНЕС.

Сградата на ул. "Любен Каравелов" 15 в София, в която сега кипи социален живот и редовно се провеждат публични дебати и арт събития, ще стане музей. Сградата е паметник на културата от национално значение. Тя е дом на скулптора Андрей Николов и най-после е възвърната на държавата, съобщава Рашидов.

Депутатът, който от години води битка с наемателите, тържествува, че къщата най-накрая е отнета от тях.

От 2001 г. в продължение на 10 години "Червената къща" е дадена безвъзмездно на фондация "Гъливер клиринг хаус" срещу ремонт, припомня БГНЕС. Последвалите промени в законодателството забраняват сключването на безвъзмедни договори за отдаване на имоти - публична държавна собственост срещу ремонтно-възстановителни работи и стопанисване. Отдаването под наем на такива имоти може да стане само и единствено след публичен търг. Такъв е проведен през 2012 г. Договорът за наем на "Червената къща" е от 17 януари 2013 г. до 2018 г.

mediapool.bg