Кламер БГ - Новини: "Галъп": Фандъкова губи поне 70 хил. гласа в сравнение с 2015 година

"Галъп": Фандъкова губи поне 70 хил. гласа в сравнение с 2015 година

България

|
Пон, 28 Окт 2019г. 17:13ч.
"Галъп": Фандъкова губи поне 70 хил. гласа в сравнение с 2015 година

Йорданка Фандъкова взима поне 70 000 гласа по-малко в сравнение с кметските избори в София през 2011 и 2015 г. - тогава тя имаше около и над 240 хиляди гласа. Сега - по предварителни изчисления - гласовете ще се окажат около 170 хиляди, при около 130 хиляди за Манолова. Това показват наблюденията на "Галъп интернешънъл".

При Фандъкова вотът е почти изцяло от привърженици на ГЕРБ (83.5%), а при Мая Манолова партийният вот на БСП е около една втора (54.5%), показват данните на социологическата агенция за демографията на вота в София. По 3.9 на сто от подкрепилите бившия омбудсман са гласували за листата на "Демократична България" и за Борис Бонев. Сстаналите гласове за нея са предимно от привърженици на нови, протестни, малки формации или дистанцирани от политиката хора.

Според "Галъп" и Манолова, и Фандъкова по-скоро са успели да влязат в очаквания профил - на партиен кандидат и на кандидат, който се опитва да получи повече подкрепи.

Проучването сочи още, че около 13% от хората, които са подкрепили Борис Бонев за кмет на София, са гласували за листата на "Демократична България". Според данните подкрепата за кандидат-кмета на "Демократична България" Борислав Игнатов е подобна на тази на Фандъкова – идва почти напълно от гласувалите за листата на обединението (81.3%). Само 3.9% от гласовете за него идват от подкрепили Бонев като общински съветник.

Ангел Джамбазки и Волен Сидеров също получават гласове предимно от подкрепилите листите съответно на ВМРО и "Атака".

При Фандъкова и при Манолова личи осезаем дял на гласували пенсионери – между една пета и една четвърт от вота им.

Преимуществено млади хора са подкрепили Борис Бонев. Една трета от вота за него идва от групата на 18-30-годишните. Средният дял на тази група общо във вота в София е само около 14 на сто.

Най-активните в икономически план възрасти подкрепят кандидати от типа на Бонев и Борислав Игнатов. Вотът за Игнатов и донякъде за Бонев, по традиция за това политическо пространство, идва в голяма степен от най-образованите групи.

Волен Сидеров е единственият от шестимата, при който има отчетлива разлика между подкрепата, която получава от мъже и жени. Мъжете са над два пъти повече от жените – 68.2% на 31.8 на сто. При Фандъкова, Манолова, Игнатов и Бонев има лек превес на "женския" вот.

mediapool.bg