Кламер БГ - Новини: Върховният съд оправда певицата Милена за обидите срещу "София прайд"

Върховният съд оправда певицата Милена за обидите срещу "София прайд"

България

|
Ср, 11 Окт 2023г. 11:35ч.
Върховният съд оправда певицата Милена за обидите срещу "София прайд"

Певицата Милена, снимка БГНЕС

Върховният административен съд обяви в сряда, че певицата Милена Славова не е извършвала дискриминация срещу сексуалната ориентация на ЛГБТ обността

с коментарите си в социалните мрежи по повод “София прайд“.

Жалбата срещу Славова бе подадена от двама активисти Младежката ЛГБТ организация “Действие“ до Комисията за защита от дискриминация, която обяви, че думите ѝ са проява на лично мнение и оценка, на каквато тя има право.

Като повод за сигнала послужи следният коментар на Славова във Фейсбук: “Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си“.

Тази публикация е обсъждана в интервю с Милена Славова, излъчено през юни в ефира Нова телевизия. Тя разяснява своето мнение, използвайки и изразите: “Ние ви гледаме, въпреки че не искаме“; “Виждат ви много хора, които не искат да ви виждат. И деца.“;“Натрапвате се“;“Вие сте арогантни“, “Защо трябва да се парадира с това? Аз парадирам ли с това, че харесвам мъже? Защо трябва да се парадира? Това е много лично нещо“ и други.

От десетилетия единственото искание на ЛГБТ общността в България е осигуряване на равни права на личен и семеен живот като останалите граждани на страната, от каквито те са почти напълно лишени. Това се констатира в редица осъдителни решения срещу държавата на Европейския съд по правата на човека.

Хомосексуалните хора нямат право да отидат дори на свиждане в болница при своите партньори, ако те са в тежко състояние, защото законът не признава, че те могат да имат връзка с тях.

Сигналът срещу Славова е подаден, защото двамата активисти от “Действие“ са възприели нейните изказвания обидни, а обвиненията в аморално поведение като безпочвени, Според думите на певицата са насочени към ЛГБТ общността въз основа на защитен признак “сексуална ориентация“. Те твърдят, че те е извършила “тормоз“, поради което са сезирали Комисията за защита от дискриминация с искане да бъде установено нарушение на забраната за дискриминация под формата на "тормоз".

Комисията приема, че публикацията и изказването представляват личното мнение относно "София прайд 2021", което не е проява на пряка дискриминация към ЛГБТИ, не съдържат оскърбителни квалификации, насърчаване към извършване на дискриминация, респективно не осъществяват състава на тормоз, подбуждане и преследване.

Решението на комисията бе обжалвано от “Действие“, като първоинстанционният съд уважи жалбите и върна акта на комисията за ново произнасяне. Милена Славова и Комисията за защита от дискриминация от своя страна подадоха касационни жалби пред Върховния административен съд против решението на Административен съд София-град.

Върховните магистрати приемат, че цялостното поведение на Милена Славова демонстрира разграничението, което тя прави между “участници в гей паради“ и лицата с хомосексуална ориентация по принцип.

“В неодобрението на гей парадите, изразено с ярък езиков изказ, не се забелязва вложен смисъл за отричане на правото на самоопределение на част от участниците в гей парадите. Това очевидно не е с цел накърняване достойнството на конкретно лице поради неговата сексуална ориентация, а още повече това неодобрение е в състояние да създаде по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда спрямо лица с хомосексуална ориентация като обособена група“, се казва в решението на съда.

Съдът напомня, че Милена Славова не е в състояние да налага мнението си при регулиране на обществени отношения, включително и относно провеждането на гей паради. Магистратите напомнят, че съвсем друга функция имат кметът на Москва и кметът на Варшава, които станаха повод за образуване пред съда в Страсбург заради позицията си срещу парадите.

“Публичният й образ на човек с алтернативно на общественото мнение също a priori изключва възможността тя да създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основаната на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, непоносимост и нетърпимост“, допълва в решението си ВАС.

mediapool.bg