Кламер БГ - Новини: Протестиращите миньори търсят помощ от президента, бранят социалните придобивки

Протестиращите миньори търсят помощ от президента, бранят социалните придобивки

България

|
Ср, 11 Окт 2023г. 14:31ч.
Протестиращите миньори търсят помощ от президента, бранят социалните придобивки

Миньроските пътни блокади засега остават, утре ще се решава дали да се вдигнат, сн. БГНЕС

В тринадесетия ден на миньорския протест и блокадите на пътища в Старозагорско, недоволните държавни енергетици отново призоваха за изтегляне на териториалните планове за преход на регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник от въглища към чиста икономика. Този път искането им е и към президента Румен Радев, към председателя на парламента и към "всички отговорни институции", които реално няма как да им помогнат, след като правителството отказва да върне плановете от Брюксел с аргумента, че страната ни ще изгуби безвъзмездни 3.5 млрд. лв. за създаване на нови работни места и преквалификация в тези региони.

Кабинетът не спира да повтаря, че плановете може да бъдат коригирани до края на октомври и да кани протестиращите на преговори за това как да бъдат променени, но те не искат да разговарят директно с правителството. Вместо това те се доверяват на партиите, които ги използват в предизборната обстановка.

Към исканията си за отказ от териториалните планове, местните синдикалисти настояват за запазване пълния размер на всички социални плащания в държавните мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток 2".

Поредната говорилня по въглищарската тема се очаква да е в четвъртък при дискусията по поискания от "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП вот на недоверие към правителството заради енергийната му политика и по-конкретно решенията относно въглищните електроцентрали.

За тогава енергетиците са решили да правят общонационален протест в София, на който се очаква да се реши и дали ще се свалят най-сетне блокадите по пътищата.

В сряда затворени остават участъци от магистрала "Тракия" и блокадата на Прохода на републиката. Синдикалистите призоваха всички да подкрепят протеста, обявен за 12 октомври от 18.00 часа, в различни градове на страната.

mediapool.bg