Кламер БГ - Новини: Казусът с българския национал в Израел: Има диабет и не подлежи на мобилизация

Казусът с българския национал в Израел: Има диабет и не подлежи на мобилизация

България

|
Ср, 11 Окт 2023г. 14:00ч.
Казусът с българския национал в Израел: Има диабет и не подлежи на мобилизация

Йоан Стоянов, сн. БГНЕС

Българският футболен национал Йоан Стоянов няма да бъде мобилизиран в израелската армия, въпреки че живее в страната от двегодишен и има двойно гражданство, тъй като е диабетик.

В момента Йоан се намира в Тел Авив и е далеч от военните действия.

"Аз съм диабетик от 2017 година. Затова и няма да бъда мобилизиран. Все още не знам кога ще се прибера в България. Към момента всичко е наред с мен", обясни Стоянов пред бТВ.

Той играе за местния отбор "Апоел" Беер Шева, като от дни се опитва да стигне до България. Негови близки разказаха пред медиите, че Стоянов е получил отказ от българското консулство да получи съдействие да напусне страната, тъй като той не е нито турист, нито е на лечение, а има и двойно гражданство.

Предполагаше се, че това се дължи на това, че подлежи на мобилизация.

Засега не е ясно кога футболистът ще може да се прибере в България. Той има повиквателна от националния треньор Младен Кръстаич за евроквалификацията с Литва и приятелската среща с Албания, но не може да се присъедини към съотборниците си.

"Аз отивам в България само заради националния отбор. След това се прибирам. Аз не бягам от Израел", каза Йоан Стоянов пред БНТ.

В същото време Славена Гергова, посланик на Република България в Израел, обясни пред националната телевизия, че "няма разделение между гражданите на такива с двойно гражданство и на такива само с българско“.

“Българските граждани са такива за българската държава, независимо дали имат и друго гражданство. Начинът, по който се опитваме да приоритизираме гражданите е въз основа на това дали са краткосрочно или дългосрочно пребиваващи. Причината е, че хората дошли за по-кратък период имат ограничен бюджет, пари за нощувки в хотел и изхранване например за определен брой дни, имат медицинска застраховка само за определен период. Тези хора са приоритет, те няма къде да останат в Израел. Втората група хора са постоянно пребиваващите в Израел. Те имат дом, работа и тяхната евакуация няма същата спешност като на краткосрочно пребиваващите", допълни тя.

България вече организира три полета до Израел.

В сряда от МВнР съобщиха, че са осигурили връщането на 57 сънародници в България.

Това е станало с полет на частна авиокомпания.

"Към момента възможностите за напускане на Израел както за напускане на българските граждани, така и за останалите чуждестранни граждани са две. Едната е през летище Бен Гурион в Тел Авив. То продължава да работи, макар и с ограничен брой полети. Има компании, които преустановиха да летят от и до Израел. Има и компании, които увеличиха броя на полетите си, за да могат да дадат възможност от една страна на чужди граждани да напуснат Израел и от друга - на израелски граждани, които се намират в чужбина да се върнат в родината. Вторият начин за напускане на страната е от пристанището в Хайфа. Там има работеща ферибот линия, която е по направление Хайфа - Ларнака (Кипър)", обясни Гергова.

mediapool.bg