Кламер БГ - Новини: Волен Сидеров постави под съмнение сделката за F-16

Волен Сидеров постави под съмнение сделката за F-16

България

|
Пон, 31 Дек 2018г. 12:03ч.
Волен Сидеров постави под съмнение сделката за F-16

Купуването на нови изтребители за българската армия може да се превърне в поредната ябълка на раздора в управляващата коалиция. Решението на комисията към Министерството на отбраната да предпочете офертата на американската компания "Локхийд Мартин" за купуването на 8 нови самолета F-16 беше поставено под съмнение от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Партията му е част от управляващата коалиция.

Решението предстои да се гласува от правителството, а по информация на Сидеров това щяло да стане на 9 януари. Пред партийната телевизия "Алфа" лидерът на "Атака" коментира, че България купува "най- скъпо самолетите F-16 при положение, че САЩ вече над 12 години ползват безплатно 4 военни бази у нас". Според сметка, публикувана и във фейсбук профила му, един изтребител ще излезе на бюджета 225 млн. лева, докато Израел например купил изтребители F-16 за 75 млн. лева за една машина. Не се казва кога са сключени сделките, сравнявани с евентуалната покупка на България, нито за коя версия на F-16 са цените.

В същото време преди около седмица от Министерството на отбраната съобщиха, че условията по доставката на осем F-16 тепърва ще се договарят.

Според Сидеров обаче "бедна България дава безплатно военни бази на най- могъщата военна сила в света, а същевременно купува най- скъпо от тях изтребители трета ръка". В предаването, на което гостува Сидеров, бяха показани стари самолети F-16, складирани в база в САЩ.

"Неколкократно на коалиционен съвет поставих въпроса "Кому е необходимо да закупуваме най- луксозната военна стока, вместо армията ни да наброява 50 хиляди души. Все още няма открита дискусия за сделката за закупуване на нови изтребители", коментира Сидеров.

Според него средствата за новите изтребители трябва да бъдат дадени за друго въоръжение и оборудване за армията, а средствата, които САЩ би трябвало да плати за наем на военни бази у нас, да бъдат приспаднати от цената за евентуалната сделка за F-16.

mediapool.bg