Кламер БГ - Новини: Сделката за "Страйкър"- ите вече е факт: Близо 200 машини за около 2.5 млрд. долара

Сделката за "Страйкър"- ите вече е факт: Близо 200 машини за около 2.5 млрд. долара

България

|
Пет, 01 Дек 2023г. 16:30ч.
Сделката за "Страйкър"- ите вече е факт: Близо 200 машини за около 2.5 млрд. долара

Бронирана машина

Сделката за закупуването на нови бронирани машини "Страйкър" от САЩ за общо около 2.5 млрд. лева е факт, след като договорът бе ратифициран от парламента в петък.

Срещу него гласуваха само депутати от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН).

Това е първата голяма сделка за модернизацията на Сухопътни войски за последните 30 години.

Проектът предвижда придобиване на 198 броя бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията "Stryker". Машините ще струват около 2.2 млрд. лева, но ще са необходими и още 300 млн. лева за боеприпаси.

Военното министерство планира да изплати машините разсрочено между 2023 и 2027 година. Доставката им ще започне през 2025 година.

Още по темата

Затвор, чорапи, саботаж. Как милиардният проект за бронирани машини мина в НС

9 ноември 2023 16:10

"България подписва празен чек, тъй като това е прогнозна цена. Никъде няма цена на резервните части", посочи Румен Гечев от БСП.

Според колегата му от "Възраждане" Йордан Тодоров с договора "правителството в момента - сглобката - плаща "такса спокойствие" на американците, за да могат да продължат позорното си управление".

Военният министър Тодор Тагарев определи сделката като празник за Сухопътни войски.

"Пълна благодарност и днес вероятно ще направите един малък празник, поне за Сухопътни войски, които над 35 години очакват нова бойна техника. Уточнени са абсолютно прецизно количествата, уточнени са и сроковете, има много ясен график в договора", посочи Тагарев.

Още по темата

Милиардната сделка за бронирани машини се движи все по-уверено към САЩ

30 май 2023 12:55

Военното министерство реши да сключи междуправителствен договор със САЩ за машини "Stryker", след като проектът години наред се движеше неуспешно заради лошо планиране, неправилни анализи и различни интереси.

Той бе блокиран в края на управлението на последното правителството на Бойко Борисов.

Тогава очаквано се оказа, че и двете подадени оферти в конкурса - на финландската фирма "Patria" и на мултинационалната "General Dynamics" (с предимно американско участие), надвишават тогавашния таван от близо 1.5 млрд. лева.

След това МО смени подхода и предложи нов проект на база вече получената информация – междудържавно споразумение със САЩ.

mediapool.bg