Кламер БГ - Новини: По Северната тангента на София временно ще се пътува без винетка

По Северната тангента на София временно ще се пътува без винетка

България

|
Пон, 31 Дек 2018г. 15:31ч.
По Северната тангента на София временно ще се пътува без винетка

Пътуването по Северната скоростна тангента, която преминава покрай София и свързва магистралите "Тракия" и "Хемус" с "Люлин" и пътят за Калотина, временно ще става без винетка. Според кметът Йорданка Фандъкова гратисният период ще важи, докато пътят бъде изваден от списъка с отсечки, за които се изисква винетка.

Това съобщи кметът на фейсбук профила си.

Миналата седмица правителството включи скоростната отсечка към бъдещата магистрала "Европа", която трябва да стига до границата със Сърбия. Така на практика тя става платена от 1 януари и за пътуване по нея се иска винетка. Столичната община обаче се възпротиви на това решение, тъй като пътят се използва от хората, живеещи в крайградските територии за достъп до столицата. За тях като алтернатива остава старата северна дъга на Околовръстния път, която обаче удължава пътя с доста километри и освен това не е в добро състояние.

Решението предизвика недоволството на хората от северните райони, които трябва да плащат за достъп до града, докато тези от южните като Драгалевци и Симеоново ще стигат до града без винетка, тъй като Околовръстният път е изключен от платените пътни отсечки.

"Тази сутрин разговарях отново с ръководството на Агенция пътна инфраструктура и очаквам още на 2 януари с АПИ да постигнем споразумение за изключване на Северна скоростна тангента от списъка на пътищата, за които е нужна винетка", написа Фандъкова в понеделник във Фейсбук.

До окончателното решение се въвежда гратисен период за преминаването без винетка по тангентата на леки автомобили.

"Уверена съм, че с АПИ ще намерим законен начин за промяната и тя ще е в полза на софиянци. Северна скоростна тангента е изключително важна за извеждане на трафика от центъра на града, в това число и на тежкотоварните автомобили. С оглед намаляване на задръстванията в града и подобряване на качеството на въздуха в София", пише още в профила на кмета.

mediapool.bg