Кламер БГ - Новини: Болните от морбили са вече 32 души

Болните от морбили са вече 32 души

България

|
Ср, 20 Фев 2019г. 15:34ч.
Болните от морбили са вече 32 души

Регистрираните у нас случаи на заболели от морбили са вече 32, съобщиха в сряда от Министерството на здравеопазването. 26 от тях са докладвани от здравната инспекция в Благоевград заради епидемичния взрив в болницата в Разлог и няколко случая от раойна на Банско. Пет са докладваните случаи от регионалните здравни инспекции в София и София-област и 1 – от Хасково.

Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ

София област и 1 от РЗИ Хасково.

От вчера са регистрирани 4 нови случая – на 3 деца от кв. Христо Ботев и едно дете от ж.к. Студентски град.

Разпределението на заболелите по възрастови групи е:

във възрастовата група под 1 г. – 7 случая;

във възрастовата група 1-4 г. – 16 случая;

във възрастовата група 5-9 г. – 4 случая;

във възрастовата група 10-14 г. – 1 случая;

във възрастовата група 15-19 г. – 1 случая;

във възрастовата група 25-29 г. – 2 случая;

във възрастовата група 35-39 г. – 1 случай

Всичко заболели не са ваксинирани.

Днес в столичния кв. "Христо Ботев", където бяха регистрирани няколко случая на заразени, е разположен мобилен пункт, в който ще се извършват извънредни ваксинации.

В мобилния пункт се поставят ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.

По инициатива на Столичната община в четирите общински многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта и Пета МБАЛ, от 21 февруари ще бъдат отворени кабинети за поставяне на ваксини на желаещите. Имунизациите ще бъдат безплатни за гражданите.

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции да предприемат мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи.

Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е те незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили, предупреждават от МЗ.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Болестта е силно заразна и се предава по въздушно-капков път. Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения.

Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош.

В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.

След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

mediapool.bg