Кламер БГ - Новини: ДАНС не е способна да открие дали някой е бил осъждан

ДАНС не е способна да открие дали някой е бил осъждан

България

|
Ср, 20 Фев 2019г. 18:43ч.
ДАНС не е способна да открие дали някой е бил осъждан

ДАНС е спазила всички процедури при проверката на руския бизнесмен Сергей Адониев и въпреки това не е успяла да установи присъдата му за извършено престъпление в САЩ. Това стана ясно от изслушването на шефа на ДАНС Димитър Георгиев пред парламентарните комисии за вътрешна сигурност контрол над службите по компрометиращия службата казус "Адониев"

Димитър Георгиев обясни, че през 2008 г. са били проверени всички налични бази данни на ДАНС за руснака, но не е била открита информация, заради която да му бъде отказано гражданство. Проверка била направена и за съпругата му Мария, която също е получила български паспорт.

Сергей Адониев е бил български гражданин в нарушение на Закона за българското гражданство (ЗБГ) в продължение на 10 години. През 2008 година страната решава да му даде българско гражданство, без да забележи, че Адониев има присъда за измама и пране на пари в САЩ, издадена през 1998 година.

Проверката за надеждност на кандидатите за български паспорти се прави основно от ДАНС. В началото на 2018 година неправителствената организация "Антикорупционен фонд" съобщи за руски олигарх, съден за измама в САЩ, който е получил българско гражданство. Фондът подава сигнал до ДАНС. След публикацията българските власти са се задействали и гражданството на Адониев е отнето.

Сергей Адониев е милиардер от списъка на руското издание на "Форбс", виден филантроп и спонсор на популярния вестник "Новая газета". Адониев е измежду тесния кръг от руски бизнесмени, които президентът на Руската федерация Владимир Путин кани в Кремъл на своите официални срещи с бизнеса.

През 2008 година Адониев става българин заради "особени заслуги" към държавата. Препоръката е направена от тогавашния министър на транспорта в кабинета на тройната коалиция Петър Мутафчиев (БСП). По закон руснакът трябва да бъде подложен на внимателна проверка от ДАНС и МВР, за да се установи дали той не представлява заплаха за националната сигурност и най-вече дали не е осъждан.

ДАНС прави проверка и не открива нищо нередно, макар досието по делото му в САЩ, завършило с присъда през 1998 г., да е качено онлайн. Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" намира публичната информация и пише за случая в началото на 2018 година. ДАНС се задейства едва тогава и отнема паспорта на Адониев. Жена му обаче си запазва гражданството и благодарение на нея милиардерът може да пътува безпроблемно в цяла Европа.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев представи хронология на събитията пред депутатите. Според нея Адониев е регистрирал в края на 2007 г. фирма в България, която трябвало да открие кол център в Пловдив. Петър Мутафчиев е предложил руснака за гражданство, защото е предприел действия за реализация на инвестиции у нас на стойност 10 млн. евро.

Десет години по-късно ДАНС прави "рутинен анализ" и открива присъдата на Адониев в САЩ, стана ясно от думите на Димитър Георгиев. Пред депутатите беше изнесена и информация, че няма данни Сергей Адониев да е извършил реални инвестиции в България.

mediapool.bg