Кламер БГ - Новини: Българско вино влезе в селекция на летните напитки в САЩ

Българско вино влезе в селекция на летните напитки в САЩ

България

|
Вт, 24 Юли 2018г. 17:08ч.
Българско вино влезе в селекция на летните напитки в САЩ

Българско вино намери място в селекция на престижния американски вестник "Вашингтон поуст" за най-разхлаждащи напитки това лято. В списъка са включени три американски, едно южноафриканско и българското PIXELS, което се произвежда от винарната "Ню Блум" (New Bloom) от сортa Глера.

"Всяка седмица трябва да включва и празнуване. Глера е сортът за Просеко – в този случай отглеждан в България и с малко повече тежест и богатство на вкуса отколкото в италианския модел на производство. Прекрасно и освежаващо, с вкусове на бели плодове“, смята

Дейв Макинтайър, който пише за вина от години, има богата експертиза и познава в дълбочина спецификите на винената индустрия.

“Рецензията на "Вашингтон поуст" е поредното доказателство, че в България се правят качествени продукти, които не отстъпват дори на наложените световни лидери. Това е добра новина за цялата индустрия“, коментират селекцията от "Ню Блум", чиито вина се реализират в 23 американски щата.

Анализът на винарната сочи, че макар продажбите на пенливи вина у нас все още да са ниски, има напредък спрямо преди 5 или 10 години.

Традиционно потребителят свързва виното с балончета единствено с шампанско за специални поводи – сватба, годишнина или друго празнично събитие. То остава и със силно изразена сезонност - основно около коледните и новогодишните празници. Това се дължи все още на по-ниската винена култура и налагането през годините на схващането, че чуждите шампански вина са качествени и скъпи, а български – почти няма или не са на достатъчно добро ниво. Все пак, макар и слабо, интересът към категорията се увеличава, което стимулира и все повече родни изби да правят пенливи вина.

Марката PIXELS вече има поредица от медали от Los Angeles International Wine Competition. Тази година на "световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles розето PIXELS бе отличено със златен медал.

Производителят работи и с други нестандартни сортове за страната ни като немските Дорнфелдер и Регент.

mediapool.bg