Кламер БГ - Новини: Прокуратурата пак не успя да спаси делото за "зоокъта" срещу кмета на Пловдив

Прокуратурата пак не успя да спаси делото за "зоокъта" срещу кмета на Пловдив

България

|
Вт, 24 Юли 2018г. 17:40ч.
Прокуратурата пак не успя да спаси делото за "зоокъта" срещу кмета на Пловдив

Апелативният спецсъд окончателно прекрати делото за изграждането на пловдивския зоокът срещу кмета на града Иван Тотев и го върна на прокуратурата.

Съдът посочва, че държавното обвинение не е посочило как точно подсъдимите са извършили посочените престъпления. Допълва се, че липсват "конкретни доказателства" срещу подсъдимите, няма логическа връзка между посочените от прокуратурата нарушения и настъпилите вреди.

В средата на юни делото бе прекратено и от първоинстанционния спецсъд с аргумента, че обвинителният акт е неясен, нелогичен и неподкрепен с факти.

Основният подсъдим по делото бе кметът Иван Тотев, който е обвиняем за злоупотреби по проекта за изграждането на пловдивския зоокът. Прокуратурата привлече към наказателна отговорност още заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев.

Държавното обвинение твърди, че Иван Тотев е нарушил служебните си задължения, сключвайки договор след пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03". Твърди се, че това е станало в нарушение на Закона за обществените поръчки. Процедура е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект. Липсвала и стойностна сметка за проекта.

За зоокъта не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Законовите изисквания не са били изпълнени и към момента на сключването на договора с фирмата. Прокуратурата смята, че Иван Тотев е допуснал всички тези нарушения, за да осигури облага за "Запрянови 03" ООД в размер на близо 690 хиляди лева. Димитър Кацарски и Димитър Колев са предадени на съд като помагачи на кмета. Проблемът е, че съдът не откри доказателства в кориците на делото как точно Кацарски и Колев са помогнали за извършването на твърдяното престъпление.

Заради повдигнатото му обвинение Иван Тотев бе за кратко отстранен от поста си с решение на Пловдивския окръжен съд, но после бе върнат от апелативните магистрати.

mediapool.bg