Кламер БГ - Новини: Наводнения в Тетевенско взеха една жертва

Наводнения в Тетевенско взеха една жертва

България

|
Вт, 24 Юли 2018г. 17:53ч.
Наводнения в Тетевенско взеха една жертва

Един човек загина, а до домовете на стотици други няма достъп, след като порой предизвика наводнения в Тетевенско. В общината е обявено бедствено положение.

По информация на МВР Ловеч един човек е загинал при тежкото наводнение.

Тялото на 36-годишен мъж е намерено около 11:30 часа във вторник. Той е оставил колата си до къща за гости в района и е тръгнал пеша за Тетевен, опитал се е да прекоси вада, при което водата го е отнесла. Все още се прави оглед на място.

Според синоптични данни в района са паднали 99 литра на квадратен метър. Те са предизвикали наводнения и материални щети. Най-тежко е положението в селата Градежница и Глогово, обясни областният управител на Ловеч Георги Терзийски пред БНР. Там има наводнени къщи, телефонните и пътни връзки са прекъснати.

В Глогово заради паднал железобетонен мост са откъснати три махали, в които живеят около 300 човека. Прави се организация за снабдяване на бедстващите хора с храна и за евентуално оказване на медицинска помощ. Търси се начин до тях да се достигне с АТВ или с коне, обясни Терзийски. Проблеми има и в селата Гложене, Голям извор и Черни вит, където има засегнати от наводненията къщи, свлачища и наводнени пътища.

Наводнен е участък по пътя между Български извор и Сопот, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите са предупредени да се движат с повишено внимание. По пътя Тетевен – Ябланица, в района на Гложене, движението е в една лента поради свличане на земни маси и камъни на пътното платно.

Проблеми

Дъждовете създадоха проблеми и в други части на страната. Градушка унищожи в понеделник вечерта селскостопанската продукция в няколко села на смолянската община Баните. Във вторник там се правеше оглед на щетите. Заради пороите огромно свлачище застрашава да помете две къщи в село Давидково в същата община.

"Такъв грохот не бяхме виждали и чували. Това бе нещо ужасно. Всичко е затрупано. Нямам застраховка на къщата. С 200 лева пенсия какво да имам", каза собственичката на една от пострадалите от свлачището къщи Веска Делиева пред БНР.

Къмпинг "Арапя" в община Царево се е наводнил след проливните дъждове във вторник сутринта. В Бургас силната буря нанесе материални щети, но опасност за населението няма, язовирите се следят денонощно.

Оранжев код за проливен дъжд, гръмотевични бури и градушки е обявен за 11 области на страната. Това са Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Габрово, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Сливен и Бургас. За останалата част от страната е в сила жълт код с изключение на областите Видин, Перник и Кюстендил.

През следващите дни се очаква повишение на речните нива в цялата страна, предупреждават синоптиците от БАН.

Очаква се повишение на нивата на Арда и Марица

Министерството на външните работи на България предупреди властите в Гърция и Турция за очаквано опасно покачване на водите на реките Арда и Марица, съобщиха от ведомството. В предупреждението към гръцките власти се обръща внимание на вероятността от преливане на язовир "Ивайловград", заради очаквани интензивни валежи по целия водосбор на река Арда в следващите дни.

Турските власти са предупредени, че макар нивото на Марица около Свиленград да е под прага на предупреждение съгласно Системата за ранно предупреждение, има вероятност в сряда и четвъртък водното количество да премине жълтия и оранжевия праг и да стигне червения праг на тревога.

Кризисният щаб на Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор следи денонощно състоянието на язовирите в страната, съобщиха от ведомството. Засега няма язовири, които да създават опасност за хората, но въпреки това всички съоръжения се следят.

mediapool.bg