Кламер БГ - Новини: България чества 142-та годишнина от освобождението си

България чества 142-та годишнина от освобождението си

България

|
Вт, 03 Март 2020г. 13:27ч.
България чества 142-та годишнина от освобождението си

България чества 142-та годишнина от освобождението си. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, който слага край на Руско-турската освободителна война и връща България на политическата карта на Европа.

За първи път трети март се отбелязва през 1880-та година като ден на "Възшествието на престола на император Александър Втори и заключението на Санстефанския мирен договор". Като ден на Освобождението на България Трети март е честван за първи път през 1888-ма.

Въпреки отмяната на официалните мероприятия за 3 март на връх Шипка, силния вятър и мъглата, хиляди хора се стекоха да почетат във вторник националния празник. Те изкачиха 894 стъпала към Паметника на свободата, в който в голям мраморен саркофаг се пазят част от костите на руските войни и българските опълченци.

Заради заповедта за отмяна на всички мероприятия на закрито заради коронавируса Националният военноисторически музей отмени всички събития, които се провеждат там. Президентът Румен Радев също отмени държавния прием по случай националния ни празник, но отиде на връх Шипка. Там беше също и председателят на парламента Цвета Караянчева.

Молебен за България отслужи Старозагорският митрополит Киприан заедно със свещеници и монаси от Старозагорска епархия.

В София програмата на честванията на Националния празник започна в 11 ч пред паметника на Незнайния воин, където се състоя церемонията по издигането на Националното знаме на Република България. При изпълнението на националния химн бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

На Паметника на Незнайния воин беше поднесен венец в почит на героите, отдали живота си за България.

Сред присъстващите на ритуала бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и българският патриарх Неофит.

В 12 ч беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Тържествената заря проверка в чест на 142-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18:30 ч на пл. "Народно събрание".

mediapool.bg