Кламер БГ - Новини: Борисов благодари в Анкара: Българите да спят спокойно (Видео)

Борисов благодари в Анкара: Българите да спят спокойно (Видео)

България

|
Вт, 03 Март 2020г. 13:43ч.
Борисов благодари в Анкара: Българите да спят спокойно (Видео)

Посредническата мисия на премиера Бойко Борисов в Турция се провали и не успя да постигне среща между турския президент Реджеп Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Борисов и Ердоган обаче за пореден път демонстрира близки отношения и българският премиер благодари, че турската страна спазва твърдо споразумението с ЕС да спира бежанската вълна към Европа.

"Това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно, така че го препотвърдихме този ангажимент. Дотук добре", посочи Борисов след срещата си с Ердоган в Анкара.

Във вторник Борисов обясни пред журналисти, че Турция е поела ангажимент да няма мигрантски натиск към България.

”Неслучайно аз исках той да го каже и да се обърне към българските граждани, към българския народ, че ангажиментът за опазване на българо-турската сухопътна и морска граница е наш взаимен ангажимент“, каза Борисов.

След като Турция пусна мигрантите към Европа заради убийството на десетки турски войници от силите на сирийския президент Башар Асад в Сирия, хиляди бежанци се струпаха на границата между Турция и Гърция, докато на българската граница е спокойно. Атина обвини Анкара в организиран трафик на хора, но Борисов не повдигна въпроса на срещата си с Ердоган.

Борисов не показа да е повдигнал въпроса за бежанския натиск към Гърция, нито за военните действия на Турция в Сирия.

Бойко Борисов отбеляза, че е положил много усилия да се организира тристранна среща в София.

Той призова споразумението между ЕС и Турция да бъде спазвано и от двете страни.

"Гласувахме тези пари за Турция, не мога да разбера защо не са дадени", каза Борисов.

ЕС твърди, че е превел милиарди на Турция, но Ердоган смята, че Европа не спазва поетите ангажименти.

"Искам да кажа на моя приятел Бойко Борисов, че ситуацията с бежанците е резултат от всичко това, което ЕС не изпълни", каза Ердоган.

"

Президентът на Турция беше готов да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с гръцкия премиер Мицотакис охлади моето желание да стане тази среща", каза Борисов.

"Нито съм най-страхливият, нито най-плашливият. Само с разум, мир и дипломация, зачитайки интереса на другия. Тази тристранна среща в София се надявам да я проведем по-скоро и по-добре. Благодаря на президента, че прие поканата, но и той ме разбра, че не може тази среща да мине без гръцкия колега. Г-н президент, наполовина свършихме работа, но при нашите отношения, които са за пример, може нещата да се получат", допълни той.

Ердоган и Борисов обсъдили безотговорността на някои европейски страни

Ердоган от своя страна благодари на Борисов за солидарността.

"1.5 млн. души напуснаха домовете си и са в Идлиб, чакат на границата. Обсъдихме и безотговорността на някои страни членки на ЕС по този въпрос. Преди време бях казал, че ако няма справедлива подялба с бежанците, ще отворя границите. Не намери обаче отговори очакването ни този товар да бъде споделен", каза Ердоган

Според турския президент ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт.

"Някои от най-видните страни в ЕС и днес критикуват отношението с бежанците. Къде е справедливата подялба на товара с бежанците, ние ли да го поемем? И без това похарчихме над 40 млрд. евро. Обещахте че ще отпуснете 6 млрд. евро и тези пари нямаше да са към нашия бюджет, а към неправителствените организации. Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгвате. Ние тези пари вече не ги искаме. Ще намерим тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция".

Ако бъде изпълнена заплахата за отваряне на път за бежанците към Европа, Турция ще се отметне от обещанието, дадено на ЕС през 2016 г. Европейският съюз предостави милиарди евро, в замяна на това Анкара да спира потока от мигранти към Европа.

България разчита на Анкара да спира мигрантската вълна и засега турските власти не я допускат към нашите граници. София от своя страна редовно защитава протурски позиции на европейско ниво и се въздържа да коментира проблемите с човешките права в Турция.

Близо милион цивилни бяха разселени в граничещата с Турция сирийска провинция Идлиб от декември насам заради подкрепяната от Русия офанзива на сирийските правителствени сили, които искат да отвоюват тази територия от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.

Ердоган твърди, че са убити двама бежанци на гръцката граница

Ердоган каза, че гръцките сили за сигурност са убили двама бежанци, а един е тежко ранен.

"Убийството на двама бежанци влоши още повече положението. Те (гърците) нямат никакво уважение към международния закон за бежанците. Турция от 9 години насам гледа тези бежанци, храни ги и сигурно си мислите, че Турция ще поеме отговорност за още 19 години, но такъв процес вече няма, не съществува", посочи Реджеп Ердоган.

Гърция обаче отрича тази информация.

В същото време турският президент изрази задоволството от здравомислещата позиция на България под председателството на Борисов.

"С България имам превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността. То трябва да е пример за всички страни от ЕС. Турция е готова на сътрудничество с всички страни от Европа, които споделят това становище на сътрудничество. Искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов и неговата делегация и искам да ги поздравя за утрешния национален празник".

mediapool.bg