Кламер БГ - Новини: България е сред най-осъжданите от съда в Страсбург държави

България е сред най-осъжданите от съда в Страсбург държави

България

|
Четв, 28 Ян 2021г. 18:00ч.
България е сред най-осъжданите от съда в Страсбург държави

България е сред най-осъжданите държави в Европа за нарушаване на основни човешки права. Това показва статистиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, публикувана в четвъртък. В негативната класация за 2020 година България се намира на шеста позиция след Русия, Турция, Украйна, Румъния и Азербайджан.

Всичките държави преди нашата са със значително по-голямо население. Ако статистиката се разглежда като брой осъдителни решения на глава от населението, България убедително излиза на първо място.

През миналата година най-много осъдителни присъди са произнесени срещу Русия – 173 (1.2 присъди на милион души). На второ място е Турция с 85 присъди (една присъда на милион души население). България е с 35 осъдителни решения, което прави по цели пет такива на милион души население.

Това са тройно повече осъждания срещу властите в София спрямо 2019 година, когато осъдителните решения на съда са били само 13. През 2018 година негативните решения срещу държавата пак са били по-малко – 27.

През 2020 година съдът в Страсбург е издал най-много осъдителни решения за нарушения на правото на справедлив процес, правото на свобода и сигурност, както и за нарушения на забраната за мъчения и нечовешко отношения. Това са данните за цяла Европа.

За България най-много нарушения са открити при защитата на собствеността (9 решения), навлизане в личния и семейни живот (7) и правото на свобода и сигурност (6)

Съдът в Страсбург дава интересна статистика за всички осъждания на страната ни от момента, в който тя става член на Съвета на Европа и признава юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека. България е осъждана по 663 дела за тези 29 години. В повече от 1/3 от случаите е за нарушаване на правото на свобода и сигурност.

През миналата година срещу България са подадени нови 608 жалби, което е значителен спад спрямо предходната година, когато са били подадени 750.

Преди два дни Парламентарната асамблемия на Съвета на Европа (ПАСЕ) излезе с доклад, от който се разбра, че България е сред десетте страни, които най-много бавят изпълнението на решенията на европейския съд. Другите страни с големи забавяния са Русия, Турция, Украйна, Румъния, Унгария, Италия, Гърция, Молдова и Азербайджан.

От повече от десетилетие България не изпълнява осъдителното решение на съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България", което датира от 2009 година. С него съдът задължава държавата да въведе ефективни механизми за разследване и отчетност на главния прокурор. Още по-старо е неизпълненото решение за регистрацията на "ОМО Илинден", която е обявена за противоконституционна организация от българския съд.

mediapool.bg