Кламер БГ - Новини: Столичният общински съвет не даде 7.5 дка на Кралев в близост до стадион "Септември"

Столичният общински съвет не даде 7.5 дка на Кралев в близост до стадион "Септември"

България

|
Четв, 28 Ян 2021г. 19:42ч.
Столичният общински съвет не даде 7.5 дка на Кралев в близост до стадион "Септември"

Столичният общински съвет не даде в четвъртък 7.5 дка общинска земя в близост до държавния парцел за изграждането на стадион "Септември" в район "Красна поляна". За превръщане на публичната общинска собственост в частна общинска собственост с цел безвъзмездно даване към спортното ведомство е необходимо подкрепа от квалифицирано мнозинство - три четвърти от общинските съветници, т.е. 46 гласа "за".

Предложението не бе прието, тъй като гласовете "за" бяха само 31 на ГЕРБ и ВМРО. Против гласуваха "Демократична България" и "Спаси София", БСП се въздържа.

Още от миналата година се знае, че собственикът на "Септември" Румен Чандъров се готви да изгражда нов спортен компплекс в Красна поляна на мястото на едноименния стадион, като дори има и решение на МС за целта.

"Въпросните 7.5 дка, дори не са в близост до държавните земи, които са получени за бъдещия стадион. По време на обсъжданията не бе показан проект за какво точно ще се използа парцела, никакви разчети и параметри на спортното съоръжение", коментира пред Mediapool Борис Бонев.

Общинският съветник от "Демократична България" Тома Белев посочи, че в общинската собственост на стадион "Септември" има имот с разрешително да се строят магазини и сгради. Той зададе конкретен въпрос какво възнамерява да прави именно на този парцел предприемачът Чандъров. Заради липсата на идеен проект обаче не получи конкретен отговор.

Спортното министерство планира да апортира, в съвместното дружество с Чандъров, не само 7.5 дка общински имоти, но и 100-те дка държавни в стадион "Септември", каза Милка Христова, общински съветник от БСП.

Както Mediapool писа през септември м.г. след две години чакане държавата най-после придвижи проекта на собственика на едноименния футболен клуб Румен Чандъров.

Правителството тогава взе решение, с което Министерството на младежта и спорта получи безвъзмездно управлението на два имота публична държавна собственост. Обектите са в столичния район "Красна поляна" и са с обща площ от 10 687 кв. м. Те са с отпаднала необходимост за Национална компания "Железопътна инфраструктура", която до момента ги е управлявала, посочва Министерския съвет в съобщение от 2 септември.

Отдадените имоти са част от терен, като в неговите рамки попада и стадион "Септември". В Министерството на спорта е постъпило инвестиционно намерение от ПФК "Септември" за възстановяване на съоръжението, което е първа стъпка към изграждането на модерен спортен комплекс за организирането на големи спортни събития, посочиха тогава пред Mediapool от ведомството на министър Красен Кралев.

mediapool.bg