Кламер БГ - Новини: Борисов отстрани социалния министър Бисер Петков

Борисов отстрани социалния министър Бисер Петков

България

|
Пет, 29 Ноем 2019г. 19:46ч.
Борисов отстрани социалния министър Бисер Петков

Министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

"Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания", съобщиха от правителствената информационна служба.

По неофициална информация на Mediapool повод за отстраняването на Петков е настояването му да се увеличат с повече от предвиденото заплатите на социалните работници през 2020 г. В първоначалния вариант на бюджета за догодина беше записан ръст от 10%, както в цялата бюджетна сфера. В четвъртък обаче депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" склониха на 15-процентно увеличение, което ще струва допълнително 5 млн. лева. Те бяха взети от друго перо в бюджета на социалното министерство, а промяната реално мина "през главата" на министъра на финансите Владислав Горанов, който отхвърли искането на Петков за по-голям ръст при съставянето на първоначалния вариант на бюджета.

Оставката идва и часове преди британската телевизия ВВС да излъчи силно критичен към България документален филм за домовете за деца с увреждания. Той се базира върху доклад на организацията Интернационал за правата на хората с увреждания (ИПХУ), която е била на мисия у нас. Според заключенията България е заменила системата си от големи и стари сиропиталища с новопостроени, по-компактни сгради, които продължават да функционират като институции. Тези институции отделят децата с увреждания от обществото и допринасят за тяхната продължаваща социална изолация – предизвиквайки доживотна сегрегация за едно цяло ново поколение хора с увреждания.

По-рано днес социалното ведомство отговори, че не е съгласно с доклада, защото изводите му са "тенденциозни, не са представителни и целят да омаловажат процеса на деинституционализация в България". В същото време въпросните социални институции са под шапката на общините, а не на социалното министерство, което прави политиките в сферата.

В последно време няколко социални теми предизвикаха напрежение в обществото - изплащането на първия ден от болничните, а също и ниският размер на бъдещите втори пенсии. И в двата случая публиката остана с впечатление, че министър Петков е изолиран от вземането на решения за социалната политика. Предложението за болничните дойде от коалиционния съвет, в който той не участва, а законопроектът за вторите пенсии виси във въздуха заради негласен бойкот от финансовото министерство. Така, Петков се оказа в ситуация самотно да се опитва да разрешава горещи проблеми, без да може да наложи позицията си заради слабата си тежест в правителството.

По същите причини Бисер Петков не може да проведе една от най-важните реформи, зад която застана - на ТЕЛК системата.

Петков вече веднъж подаде оставка като министър през юни 2018 г. в разгара на протестите на майките на деца с увреждания. Тогава обаче той изненадващо остана на поста, след като майките мобилизираха мощна подкрепа в негова защита, защото счетоха, че той най-добре отстоява интересите им.

mediapool.bg